Nikon 菲林機交流 --- P.64 Sigma 12-24mm @ F90X [歡迎其他師兄]

查看數: 310387 | 評論數: 1309 | 收藏 1
關燈 | 提示:支持鍵盤翻頁<-左 右->
    組圖打開中,請稍候......
發佈時間: 2009-11-29 09:45 PM

正文摘要:

本帖最後由 kkf0706 於 2013-2-3 10:08 PM 編輯 老豆機,不過我可以隨時用~~ 今次第一次用~~ 見好似冇Post,小弟開番個。 有就當開多個la.....;P 指教指教~~ ...

回復

JLung 發表於 2018-6-20 14:11:23
kkf0706 發表於 2009-11-29 10:44 PM
我135同120都有影,
不過,都係各有各特色~~
120勝在片幅較大,

兩個景都唔同,光圈快門又未必一樣,好難比較⋯⋯

建議首先要同一個景,同日同時,菲林要相同,光圏快門也要一樣,同一地點沖晒;
但始終底片size唔同,120:3s~1:1,135:3R就要放幾倍,根本好難比較?!
visual 發表於 2018-4-26 02:21:44
FM2

hw1723 發表於 2014-1-3 00:15:50
NIKON  F + NIKKOR-Q 200mm f/4.+FUJI 400@青衣公園紅葉 31900025_副本.jpg 31900031_副本.jpg
alkuan 發表於 2014-1-2 22:54:06
F3 +俄魚+EB3
LPH0906 發表於 2014-1-2 22:34:46
初來乍到:)

tsang1293 發表於 2013-11-28 23:56:12
skychristopher 發表於 2013-2-18 08:33 PM
我想問各位CHING, 菲林相機會有走焦問題呢??
因為我岩岩買左部F-401X, 用支50mm f/1.8D 光圈用4.0, 有時會 ...

如肯定是走焦,可拆開機底,很快便見AF組件的底部,印象中有三至四粒螺絲,轉動它們可調AF組件的位置。但各粒螺絲所負責移動的方向,我已忘了,總之逐少調校,轉了某某角度仍無改善便返回原位轉調另一粒螺絲,慢慢或可調好。
vogarc 發表於 2013-11-28 21:04:30
cookiemerry 發表於 2013-11-27 05:05 PM
Better buy F3HP

如果師兄一定要買全新機,揀F3HP好過FM2,兩部係唔同級別既機
vogarc 發表於 2013-11-28 21:00:13
simson464 發表於 2013-3-13 08:15 PM
https://lh6.googleusercontent.com/-poC_sCJFNCs/UUB1yKT_ufI/AAAAAAAABLc/LiLauPbZRsQ/s ...

師兄依筒係咩菲林?
cookiemerry 發表於 2013-11-27 17:05:00
ymshum 發表於 2009-12-5 11:22 AM
早兩日經過蟲屋,睇到部話係全新既FM2,竟然標價6800.  
同擺係側邊又係話全新既F3HP只係相差幾十蚊 ...

Better buy F3HP
ykevin 發表於 2013-11-23 15:44:16

zealotlc 發表於 2013-10-13 08:25:11
Nikon F65 / AF-D 24-85
Centuria DNP 200

Flickr 上 ZealotLC000045480009

評分

參與人數 1威望 +2 收起 理由
charles2 + 2 構圖美觀

查看全部評分

visual 發表於 2013-9-1 11:58:27

FM2

評分

參與人數 1威望 +2 收起 理由
nowreading + 2 精彩內容

查看全部評分

nnqqe 發表於 2013-7-6 19:52:12
FM2可以用Nikon 1 Nikkor VR 30-110mm F/3.8-5.6呢支鏡嗎?
Top10 發表於 2013-6-7 21:47:18
自由N人 發表於 2013-3-12 09:47 AM
有邊部機可以用到龍仔vc防震呢?
我用緊F70 好多限制,都唔換機,換機好過吧啦

F75可以用 nikon VR,但VC要試過先知
cosy 發表於 2013-6-5 16:36:57
Nikon FM
Nikkor AI-S 45 2.8
JFS2011 發表於 2013-5-27 21:42:23
Nikon FG
Nikkor AI-S 50/1.8
Kodak Portra 400

johnnyin 發表於 2013-3-13 23:22:45
我見意師兄 收光圈, 用上1/1000快門仍不夠, 相信光圈開太大了
simson464 發表於 2013-3-13 20:15:37

https://lh6.googleusercontent.co ... Q/s509/0857_013.JPG

試機第2筒FILM..想請教如果係大太陽光下.部機最快既1/1000都唔夠快.
應該點做好?

師兄依筒係咩菲林?  詳情 回復 發表於 2013-11-28 09:00 PM
johnnyin 發表於 2013-3-13 16:32:20
見咁多位師兄都放靚相上黎, 小弟都獻丑丑
FE film forgot

taken in 東坪洲
登錄 發佈 快速回復 返回頂部 返回列表