FeliX-japan 發表於 2009-12-11 02:04:06 | 顯示全部樓層 |閱讀模式
小弟準備初試影星軌...
已經看過好多post...不過都有D問題想問問各位ching:

1).數碼機因hot pixel而唔適合曝得耐...最好分開影影夠幾個鐘...咁每張間隔之間都要俾CMOS斗下氣?

2).數碼機有D人話用ISO 100、有人話用ISO 400-800好...如果用合成方法...其實係咪都係就番光害而定...定係關雜訊事?

3).咁菲林機用ISO 400最好?夠曝而且無乜雜訊??

4).如果我用LOMO Fisheye 2 (f/8配合B快門),大家會建議用咩ISO菲林???

5).北極星仰角澳門係23度,咁香港一樣??

勞煩大家解答一下
肥pooh 發表於 2009-12-11 10:03:19 | 顯示全部樓層
1).數碼機因hot pixel而唔適合曝得耐...最好分開影影夠幾個鐘...咁每張間隔之間都要俾CMOS斗下氣?
有師兄 教過 分十幾張 每張 10-20min 再合成 好過 一野 暴 幾粒鐘, (菲林 令計)

2).數碼機有D人話用ISO 100、有人話用ISO 400-800好...如果用合成方法...其實係咪都係就番光害而定...定係關雜訊事?
睇天氣 , 小弟 用 o個次 用 iso 100

5).北極星仰角澳門係23度,咁香港一樣??
4季 都唔同 位置, 用星座 搵 會準確 d, e+ 係 冬季, 北極星 位置 係 獵戶座 (lei 個最易 認, 唔會 搵唔倒 ... ) 頭頂 (腰帶 致 頭頂 距離 再過 5倍左右)

附圖 係 舊年 去雲南 香格里拉 時影, 本泥想 長暴, 不過 o個晚 太涷 個人 頂唔順 要收皮 反酒店 :cry :faint

回復 支持 反對

kelvin_lkm 發表於 2009-12-11 13:28:40 | 顯示全部樓層
下載個星圖

或者去太空館買一個靚d既
之後去到邊一個指南針 一張星圖就找到個夜晚天空係點轉~
回復 支持 反對

kingman418 發表於 2009-12-11 13:40:07 | 顯示全部樓層
4).如果我用LOMO Fisheye 2 (f/8配合B快門),大家會建議用咩ISO菲林???
你係邊到影? 上次同f80 + 50.8
f4 30mins iso 100 張相都已經好光...
我覺得用數碼應該好d...香港太光...
回復 支持 反對

yikching 發表於 2009-12-11 14:04:11 | 顯示全部樓層
DSLR 唔駛休息, 影完一張可以即影第二張
北極星最好方法係用仙后座黎搵
大概係個M字兩隻腳拉條線出黎既交點, 同中間果點連埋,
再伸長5倍 (好似係5倍),
咁就係北極星喇

至於用咩iso, 其實要睇下光圈既配合,
不過現場環境唔同, 最好到時試影一兩張,
noise 方面如果用疊相其實唔駛太擔心,
反而要擔心光害

我個人prefer每張30秒, 因為呢個係唔用b快門既limit,
唔駛咁黎咁去
第一張係用iso200, f/1.8
第二張係用iso400, f/4
唔記得疊左幾多張lu

回復 支持 反對

sleepnd 發表於 2009-12-11 14:48:15 | 顯示全部樓層
原帖由 肥pooh 於 11/12/2009 10:03 發表
有師兄 教過 分十幾張 每張 10-20min 再合成 好過 一野 暴 幾粒鐘, (菲林 令計)

2).數碼機有D人話用ISO 1 ...

左上角係光害定過熱...
回復 支持 反對

肥pooh 發表於 2009-12-11 14:55:56 | 顯示全部樓層
原帖由 sleepnd 於 2009-12-11 02:48 PM 發表
左上角係光害定過熱...

應該 係 過熱, 個天 萬里無雲, 四周 黑漆漆
回復 支持 反對

sleepnd 發表於 2009-12-11 15:32:37 | 顯示全部樓層
原帖由 肥pooh 於 11/12/2009 14:55 發表

應該 係 過熱, 個天 萬里無雲, 四周 黑漆漆

有次係 -2x 度影左10分鐘已經紅哂...:faint
回復 支持 反對

yikching 發表於 2009-12-11 15:48:38 | 顯示全部樓層
原帖由 sleepnd 於 2009-12-11 03:32 PM 發表

有次係 -2x 度影左10分鐘已經紅哂...:faint

ching 你用好高iso?
內蒙幾度影11分鐘, iso800,
冇咩nosie

回復 支持 反對