slooesky 發表於 2010-1-5 02:46:33 | 顯示全部樓層
原帖由 ayucy 於 2010-1-4 11:59 PM 發表
我估10個有9個接獲相機.第一時間會覺得長炮好勁.than會玩d天涯鏡.因為又zoom得遠.又wide...than會覺得28唔夠.要18先夠勁.and會玩下ultra wide鏡..但最後會死係定焦手上

x3
不過長炮....好多都係定焦xd
回復 支持 反對

pasukoo 發表於 2010-1-5 02:48:45 | 顯示全部樓層
整理舊相中, 支持定焦支持樓主~ 35/f2, 1/30s, ISO 200

dragon ball.jpg
回復 支持 反對

6028 發表於 2010-1-5 02:56:22 | 顯示全部樓層
我都係試玩人地支定焦
就中咗毒買50.4
回復 支持 反對

pslo 發表於 2010-1-5 03:20:55 | 顯示全部樓層
» 定焦鏡的魔力

評分

參與人數 8威望 +8 收起 理由
HOKANIN + 1 Lol..........
kennethfung + 1 有內涵
terryfat + 1 好靚~!!
ayamania + 1 師兄,張相有zoom鏡噃。扣分。
pasukoo + 1 頂~何必去到咁盡呢又?
薑餅人 + 1 哂冷~
nerv2015 + 1 好氣氛
mankoo + 1 做得好!

查看全部評分

回復 支持 反對

mtmt 發表於 2010-1-5 03:29:05 | 顯示全部樓層

回覆 #24 pslo 的帖子

我見到有zoom !

大眼係 13mm? 定 15?

V125 SL
流口水~~
回復 支持 反對

samson_shiu  樓主| 發表於 2010-1-5 09:55:38 | 顯示全部樓層
原帖由 pslo 於 2010-1-5 03:20 AM 發表
» 定焦鏡的魔力

犀利!19枝鏡,好震撼!
回復 支持 反對

samson_shiu  樓主| 發表於 2010-1-5 09:56:49 | 顯示全部樓層
原帖由 napochi 於 2010-1-5 01:40 AM 發表
天各一方 - chip n dale
35.8

35.8真係一枝好鏡!
回復 支持 反對

bsmc 發表於 2010-1-5 10:05:38 | 顯示全部樓層
老鏡也有一番風味, Nikkor-Q Auto 135mm f/2.8, 已改AI, 都係1k:

評分

參與人數 2威望 +2 收起 理由
pasukoo + 1 1k?!?!?!? good~
samson_shiu + 1 Sharp!

查看全部評分

回復 支持 反對

pslo 發表於 2010-1-5 11:00:06 | 顯示全部樓層
原帖由 mtmt 於 5/1/2010 03:29 發表
我見到有zoom !

大眼係 13mm? 定 15?

V125 SL
流口水~~

大眼係 AF 14/F2.8

zoom 既系用來充撐下場面
回復 支持 反對

wongyp 發表於 2010-1-5 11:09:10 | 顯示全部樓層
原帖由 samson_shiu 於 2010-1-4 11:43 PM 發表
我想同大家分享下我喜歡定焦鏡的經歷。

初學攝影時(菲林),買了一枝變焦鏡,覺得好方便。
後來,越買段焦越長(28-70mm 到 70-300mm)。
到轉數碼化時,我買了D80+kit lens (18-135mm),
這枝鏡對我來說,可 ...

其實小弟覺得50 1.8只係引 d 人入局, 試過之後就自然對成像有更高要求,之後就 35/2, 50/1.4, 85/1.4 ..........., 呢 d 先係真正既毒品 :smile1

不過無疑定焦鏡係比同級數既變焦鏡靚, 但要方便, 始終都係變焦鏡方便, 特別係無時間比你換鏡頭時 (好似 wedding, party 等等)
回復 支持 反對

原帖由 samson_shiu 於 2010-1-5 01:04 AM 發表
再來爛相一張
85mm f1.8d @f1.8,  1/250s

85mm F/1.8D 價錢唔貴 , 發色、同級光圈成象同紫邊色散情況比 85mm F/1.4D 為佳
但最大問題都算係起角的九角形散景 :faint  (柔化的散景真係 85mm F/1.4D 玩哂)

Nikon AF-S 105mm F/2.8 VR 就除左大碌 (特別個 HOOD) , 真係色香味俱全 (不過我最後轉左 Tamron 90mm Macro)
回復 支持 反對

kingtin 發表於 2010-1-5 12:58:18 | 顯示全部樓層

回覆 #32 曉 的帖子

新年去了台灣幾天,都是用新買的35mm f1.8 DX定焦鏡 + D90,放下了18-105的kit lens,除了構圖較不方便外,相片效果很好,感覺比用kit lens升呢和Pro了,大光圈在陰天和室內極好用,下次目標可能是Tamron的90mm marco定焦鏡了。
回復 支持 反對

alf 發表於 2010-1-5 13:12:46 | 顯示全部樓層
35/2 50.4 85.4.....
真係無底深潭.....

依家出街都係50.4 + 70300, 支24-70已入冷宮
有時真係覺得可以一支2470頂晒,但真係一拎上手已經冇左帶出街既衝動

好彩未對大炮有興趣,但開始對105同300/4心動.
回復 支持 反對

凍O啡 發表於 2010-1-5 13:22:13 | 顯示全部樓層
原帖由 samson_shiu 於 2010-1-4 11:43 PM 發表
我想同大家分享下我喜歡定焦鏡的經歷。

初學攝影時(菲林),買了一枝變焦鏡,覺得好方便。
後來,越買段焦越長(28-70mm 到 70-300mm)。
到轉數碼化時,我買了D80+kit lens (18-135mm),
這枝鏡對我來說,可 ...

用定焦鏡其實真係傻,  出街影相時全個相机袋都係石頭咁重的鏡頭, 又要经常換鏡, 而且不能好似龍友般爭位。

但定焦鏡在visualize張相的構圖、透視、 景深及近距踹的機動性方面一般都會比變焦鏡來得容易啲

AF 14mm:

50mm F1.4:
回復 支持 反對

zivlai 發表於 2010-1-5 13:43:43 | 顯示全部樓層
暫時手頭都係得小量定焦;P
回復 支持 反對

ayucy 發表於 2010-1-5 13:48:00 | 顯示全部樓層
原帖由 alf 於 2010-1-5 01:12 PM 發表
35/2 50.4 85.4.....
真係無底深潭.....

依家出街都係50.4 + 70300, 支24-70已入冷宮
有時真係覺得可以一支2470頂晒,但真係一拎上手已經冇左帶出街既衝動

好彩未對大炮有興趣,但開始對105同300/4心動.

我覺得有35 and 85 就唔太需要50f/1.4
20 35 85 135 4枝已經cover曬
回復 支持 1 反對 0

lamond 發表於 2010-1-5 14:00:14 | 顯示全部樓層
一直都有支持樓主個85.8 post,亦都因為咁而買左35.8,但又放左支50.8  

無咩好相可以同大家分享,只係前幾日去香公一遊,劣圖3 張

影花仔....雖然無得同龍仔90/2.8比,但對焦距離都算放便
唔好意思,小弟經常手震震

35.8 視角幾岩自己用,退一步已經好夠

收到2.8 雖然唔係話好圓,但自己已經好滿意....了;P

評分

參與人數 2威望 +2 收起 理由
samson_shiu + 1 有heart!
pasukoo + 1 師兄好野!

查看全部評分

回復 支持 反對

fathoz2008 發表於 2010-1-5 14:00:38 | 顯示全部樓層
原帖由 ayucy 於 2010-1-5 01:48 PM 發表

我覺得有35 and 85 就唔太需要50f/1.4
20 35 85 135 4枝已經cover曬

到你玩過n50 1.4 / s死馬50 1.4  你又可能唔同講法喇:smile1
回復 支持 反對

ayucy 發表於 2010-1-5 14:55:22 | 顯示全部樓層
原帖由 fathoz2008 於 2010-1-5 02:00 PM 發表

到你玩過n50 1.4 / s死馬50 1.4  你又可能唔同講法喇:smile1

唔好比我試n50 1.cos我睇中左fujinon果枝
回復 支持 反對

nerv2015 發表於 2010-1-5 15:10:50 | 顯示全部樓層
85 1.8 幾好丫

評分

參與人數 3威望 +4 收起 理由
Dcmanterry + 2 構圖美觀
samson_shiu + 1 人像鏡可以影"香"都影得咁好,有
pasukoo + 1 最後張好得意~

查看全部評分

回復 支持 反對