昔日舊葵涌邨....徙置大廈

wise 發表於 2010-3-31 16:25:25 | 顯示全部樓層 |閱讀模式
攝於我的中學時代, 當年的舊葵涌邨第3型徙置大廈, 十分破舊......

#5鋼架@12座

今日的新葵涌邨

更多舊葵涌邨照片:

http://hk.myblog.yahoo.com/will-wl/article?mid=1045

http://hk.myblog.yahoo.com/will-wl/article?mid=1044

多謝觀賞

評分

參與人數 4威望 +4 收起 理由
yashica_D + 1 印象深刻
philip78 + 1 印象深刻
FELIX FOK + 1 曆史的見證
Mike8348 + 1 令人懷念

查看全部評分

笨實XO 發表於 2010-4-1 16:12:15 | 顯示全部樓層
鉤起小弟既懷念

細路仔既時候, 係 42 座對出有好多車仔檔, 五毫子一串魚蛋, 一蚊一杯大豆漿, 個幾一個炒麵
回復 支持 反對

Mike8348 發表於 2010-4-1 20:06:12 | 顯示全部樓層
帥兄好野呀, 仲有舊陣新區既相, 我都唔記得舊陣係8座天台果層都仲係學校, 果座仲有人養白鴿, 朝朝仲有一群白鴿圍住四圍飛. 今日好多野都變左, 好在係8座隔離果棵好大既木棉樹仲係度

其實一直都好想好似你咁影底一d地方既舊貌, 等佢將來唔同左果陣可以睇到果個地方以前係點

唔知有冇師兄會有整類似既database 呢?
回復 支持 反對

(^_^) 發表於 2010-4-1 21:46:04 | 顯示全部樓層
回復 支持 反對

FELIX FOK 發表於 2010-4-1 22:43:32 | 顯示全部樓層
原帖由 wise 於 2010-3-31 04:25 PM 發表
攝於我的中學時代, 當年的舊葵涌邨第3型徙置大廈, 十分破舊......

?ib_____DBbI077JI

http://u ...

多謝師兄的寶貴照片!
因為我都係住31座的,
小時候,係成個邨裏,四維走,四維玩.
真令人懷念!
可惜就係冇用相機影底佢!:cry

唔知係里到,有幾多師兄都係住過葵涌邨呢?:)

回復 支持 反對

FELIX FOK 發表於 2010-4-1 22:57:43 | 顯示全部樓層
原帖由 笨實XO 於 2010-4-1 04:12 PM 發表
鉤起小弟既懷念

細路仔既時候, 係 42 座對出有好多車仔檔, 五毫子一串魚蛋, 一蚊一杯大豆漿, 個幾一個炒麵

在31座近27座那邊,也有很多美食(小販檔)
在36座那邊,也有很多熟食檔和夜市
真係好好味呀!!
回復 支持 反對

bulky0726 發表於 2010-4-3 10:42:49 | 顯示全部樓層
回復 支持 反對

hubert0316 發表於 2010-4-3 13:00:57 | 顯示全部樓層
回復 支持 反對

wise  樓主| 發表於 2010-4-3 22:31:21 | 顯示全部樓層
原帖由 Mike8348 於 2010-4-1 08:06 PM 發表
帥兄好野呀, 仲有舊陣新區既相, 我都唔記得舊陣係8座天台果層都仲係學校, 果座仲有人養白鴿, 朝朝仲有一群白鴿圍住四圍飛. 今日好多野都變左, 好在係8座隔離果棵好大既木棉樹仲係度

其實一直都好想好似你咁影 ...

hi 師兄, 其實我都幾鍾意四圍影下香港既風貌, 不過主要係影公共屋邨, 有D舊屋邨既拆卸左, 幾年後重建完成又有一番新景象, 呢D都可以話係一種趣味, 亦希望可以記錄一下屋邨既變遷.

唔知師兄您平時既攝影題材會唔會影下香港風貌? 希望交流下心得:)
回復 支持 反對

wise  樓主| 發表於 2010-4-3 22:43:01 | 顯示全部樓層
原帖由 FELIX FOK 於 2010-4-1 10:43 PM 發表

多謝師兄的寶貴照片!
因為我都係住31座的,
小時候,係成個邨裏,四維走,四維玩.
真令人懷念!
可惜就係冇用相機影底佢!:cry

唔知係里到,有幾多師兄都係住過葵涌邨呢?:)

師兄, 31座係葵涌村第一批拆既大廈, 好似係93年左右拆左, 小弟都未見過31座.....

影過32座, 98年果時31座原址已重建成新大廈, 下圖就係新舊交替的一刻:)

回復 支持 反對

FELIX FOK 發表於 2010-4-4 13:40:09 | 顯示全部樓層
多謝師兄,你的寶貴照片!
我自己住過的地方,自己也沒有拍下留念,真可惜.:cry
好彩有你這樣的有心人存在.
回復 支持 反對

simon2007 發表於 2010-4-4 16:33:35 | 顯示全部樓層
以前我哋都係叫‘新區’,
回復 支持 反對

yashica_D 發表於 2010-4-4 17:23:52 | 顯示全部樓層
我自己都是沒有拍到,真是可惜,...:cry 有些遺憾:cry :cry

以前都是通山走,記得自己細個走去上面街市食車仔麵D牛腩汁最正,而家D車仔麵做唔到噤正:@ :@

老一輩是叫"荃灣新區"

:smile1 等我估下先..第一張是17座,對面馬路是亞思理:)

第二張是我屋企樓下停車埸....連我屋企影埋"正"真係可以"懷念一下"

多謝wise 師兄!!!
回復 支持 反對

rickyyhm 發表於 2010-4-5 17:42:57 | 顯示全部樓層
我住係8座, 旁邊有3個球場, 我成日係個到打波架.......

可惜果時我唔喜歡影相啦...........

Thanks for sharing.
回復 支持 反對

momomydog2008 發表於 2010-4-6 09:42:24 | 顯示全部樓層
文記酒家, 榕記酒家, 六記冰室. 係42座果邊有幾間天台學校, 我就讀彿青, 唔知其他師兄記唔記得仲有邊幾間?
當年新區係一個飛仔竇, 好多黑社會, 有十四(孝字), 十四(梅字), 成日同葵盛水房開片
回復 支持 反對

henry3717 發表於 2010-4-6 15:22:51 | 顯示全部樓層
我以前住大窩口20座, 成日同住新區gei同學仔玩...

而家無幾多個人識「新區」呢個term lu
回復 支持 反對

Miwong 發表於 2010-4-6 23:15:24 | 顯示全部樓層
Ching,

good photos, my sister was living there at block 11, I have been there many many times...... it refreshes my memory.

thanks for sharing

回復 支持 反對

Excel 發表於 2010-4-6 23:52:45 | 顯示全部樓層
十年間轉變得好快,多謝分享
回復 支持 反對

cosmosuccess 發表於 2010-4-7 15:39:12 | 顯示全部樓層
回復 支持 反對

wise  樓主| 發表於 2010-4-7 21:09:45 | 顯示全部樓層
原帖由 yashica_D 於 2010-4-4 05:23 PM 發表
我自己都是沒有拍到,真是可惜,...:cry 有些遺憾:cry :cry

以前都是通山走,記得自己細個走去上面街市食車仔麵D牛腩汁最正,而家D車仔麵做唔到噤正:@ :@

老一輩是叫"荃灣新區"

:smile1 等我估下先..第 ...

果然係街坊, 估中晒
回復 支持 反對