搭飛機該如何帶菲林?

superkaki1 發表於 2010-4-15 07:38:01 | 顯示全部樓層 |閱讀模式
各位有經驗的ching姐們, 請問您們外遊搭飛機时, 是如何帶菲林的? 因為過關时要經過x光機, 會晤會使菲林暴光? 該如何做能避免此情況呢?
paperpen 發表於 2010-4-15 09:42:33 | 顯示全部樓層
跟身, 過x-ray果時拎出黎比佢check~
回復 支持 反對

songmin 發表於 2010-4-15 10:00:12 | 顯示全部樓層
好耐歷史咯喎, 而家 X光話唔會影響菲林, 如果去落後地區的 X 光機就唔知, 大城市機場用的美國及中國製造 X 光機, 廿年前已經話唔會搞到菲林走光, 但係仍有好多拍友怕怕, 於是買了個防 X 光的袋來裝菲林過關 (旺角西洋菜街同通菜街老牌子相機舖希望仲有得買, 我廿幾年前做左茂利買過)。亦有人用五層錫紙包住菲林帶過去。
想手持過關, 而家唔得啦, 就算想好似人肉炸彈咁綁晒啲菲林響身上, 都要過得到金屬探測器, 到時人地見你成身綁住一筒筒野, 分分鐘向你開火都似。
回復 支持 反對

二叔 發表於 2010-4-15 10:08:29 | 顯示全部樓層
一定唔可以寄倉~
hand carry 就睇個個機場部機唔同...

日本成田部X-Ray機有寫明ISO1600以下都安全, 唔會走光...
回復 支持 反對

liweijia 發表於 2010-4-15 10:37:30 | 顯示全部樓層
1. 寄倉大行李九成死梗;
2. 手提行李的X光機,400度及以下九成沒問題;
3. 800度或以上的,最好不帶;如要帶小量,可以高速菲林為理由要求人手檢查;有些機場不准;有些機場會抽一兩卷,叫你打開膠筒看看,然後給你過。
4. 防X光的鉛袋,也非百分百安全,如果因為對方看不透,而將X光加強,亦有機會造成損害。
回復 支持 反對

hcm 發表於 2010-4-15 12:19:37 | 顯示全部樓層
問左n次, 傳統區答左N次...

http://www.kodak.com/global/en/service/tib/tib5201.shtml

KODAK有講的.... 買個FILM SAFE BAG囉, 800度下無問題, 但SCAN唔到的話要你拎出來手檢, 手檢得, 就不如一早拎出黎... 我去UK, 過HK CUSTOM都係手檢, 去JP, 佢SCAN唔到, 要我拎出來望下....

係UK, 逐筒要我拎出來俾佢CHECK, 仲要做埋光譜TEST(搵野抹下筒FILM表面), 睇下有無DRUGS/EXPLOSIVES. 一來XRAY,二來煩自己囉.
回復 支持 反對

hcm 發表於 2010-4-15 12:20:29 | 顯示全部樓層
真係要用到iso800以上, PUSH算.
回復 支持 反對

SkyHorse 發表於 2010-4-15 14:30:10 | 顯示全部樓層
拆盒、菲林連筒入網袋跟攝影袋上機,過關時可以要求菲林分開處理。
回復 支持 反對

makyu 發表於 2010-4-15 14:31:32 | 顯示全部樓層
小弟之前去北京, 來回+有d景點要過x光, 過左4次都無事. 100-200度都無事. 高d就唔知.
回復 支持 反對

江邊鳥 發表於 2010-4-15 14:54:25 | 顯示全部樓層
可以要求(但切勿强求)手检。
回復 支持 反對

jackylau 發表於 2010-4-15 21:10:54 | 顯示全部樓層
十幾年前買落(成成), 身經百戰, 未曾出過事 (ISO 400 及以下)
已經好耐冇用, 而家暫時用來裝雜物 ......... :smile1

內裡係黑色, 似乎係錫紙類材質, 可以裝 21 筒 135 菲林

回復 支持 反對

江邊鳥 發表於 2010-4-15 21:17:35 | 顯示全部樓層
不是锡。
是铅。铅能吸收辐射线。
回復 支持 反對

NIKON_YEONG 發表於 2010-4-15 21:23:41 | 顯示全部樓層
原帖由 superkaki1 於 2010-4-15 07:38 發表
各位有經驗的ching姐們, 請問您們外遊搭飛機时, 是如何帶菲林的? 因為過關时要經過x光機, 會晤會使菲林暴光? 該如何做能避免此情況呢?

買個鉛袋...............;P
回復 支持 反對

kunyu 發表於 2010-4-15 21:50:43 | 顯示全部樓層
HAKUBA 鉛袋我都有一隻,菲林年代去旅行都係用佢,但踏入二千年就未用過了 ...
回復 支持 反對

江邊鳥 發表於 2010-4-15 22:24:58 | 顯示全部樓層
我刚刚有四卷RVP过左四次X光机,冲左出来都冇事。
回復 支持 反對

pchkwok 發表於 2010-4-15 22:29:35 | 顯示全部樓層
According to test years ago in Poplar Photography magazine of USA, the Xray machine at that time are film safe, even you passes it several times. ISO400 or below should be Ok.

They won't suggest hand inspection, I think it is most true especially after all the event 911 and all subsequent similar events.  If you films are just common films, you are inviting for trouble.

Don't think that you have every right in airport. In airport, security surpasses all civil rights. This is especially true in USA.

Have you pass through any US airport security check recently? everybody automatically takes off the belt, shoes, jacket, computer for inspection. Those who do not want to do so will receive special treatment. A GI holding a machine gun is standing nearby.:L
回復 支持 反對

superkaki1  樓主| 發表於 2010-4-15 23:11:41 | 顯示全部樓層
晤該曬以上的ching們的保貴意見, 甘我就放心帶啦
回復 支持 反對

pocari1113 發表於 2010-4-16 00:42:58 | 顯示全部樓層
基本上而家x ray 都唔會令到ISO 1600以下曝光. 我自己之前都帶左好幾筒跟身, 當過安檢時同個檢查員講呢包係菲林, 佢睇到你未開封又另外分開裝住的話都唔會過部x ray機的
回復 支持 反對

hcm 發表於 2010-4-16 00:45:55 | 顯示全部樓層
原帖由 pocari1113 於 2010-4-16 12:42 AM 發表
基本上而家x ray 都唔會令到ISO 1600以下曝光. 我自己之前都帶左好幾筒跟身, 當過安檢時同個檢查員講呢包係菲林, 佢睇到你未開封又另外分開裝住的話都唔會過部x ray機的

我過HK果邊,佢同我講話你喜歡啦,照過機OK,你要手咪手囉,佢都做.

UK真係好嚴..可能我一打開袋film bag,內有50 rolls,好大味,所以要做machine test....
回復 支持 反對

superkaki1  樓主| 發表於 2010-4-16 07:32:18 | 顯示全部樓層
原帖由 hcm 於 2010-4-16 12:45 AM 發表

我過HK果邊,佢同我講話你喜歡啦,照過機OK,你要手咪手囉,佢都做.

UK真係好嚴..可能我一打開袋film bag,內有50 rolls,好大味,所以要做machine test....

哈哈, ching 果陣驚晤驚
回復 支持 反對