DCHome.net 數碼天地論壇

開啟左側

[投票] 恆生指數 6月 點睇??

關閉 [複製鏈接]

回覆 #80 hsbc5 的帖子

平左倉, 輸得好金. :L

這裹的版友真好, 題醒了我, 多謝. :kiss:

黎緊會休息一個月.
回復

回復

原帖由 小的 於 2010-5-28 12:16 AM 發表
老友。股市幾時都有得玩,唔好太著急令自己添煩添亂啊∼

資本主意社會, 有誰不貪錢呢.

朋友們都形容我進取, 反而我覺得還未算.

自細家貧, 窮既味道真的好難受, 洗一蚊都要計住計住, 屋企人去飲茶只可以叫小點,
我出黎社會打工之前, 無食過蝦餃有無人信.

讀書少, 要我搵份月薪超過兩萬蚊既工, 肯定無可能, 唔投資投機, 我跟本無機會脫貧.
"大上大落" 定係 "平苦一生", 我會選擇大上大落, 人遲早都要死, 洗過爽過, 點都好過從未 enjoy 過.  

評分

參與人數 1威望 +1 收起 理由
bmwwind + 1 好句:洗過爽過, 點都好過從未 enjoy 過.

查看全部評分

回復

原帖由 edd 於 2010-5-28 10:35 AM 發表

資本主意社會, 有誰不貪錢呢.

朋友們都形容我進取, 反而我覺得還未算.

自細家貧, 窮既味道真的好難受, 洗一蚊都要計住計住, 屋企人去飲茶只可以叫小點,
我出黎社會打工之前, 無食過蝦 ...

明白. 各人有各人背景/難處.
投資投機各式其色, 最緊要自己控制適且.
揾錢要緊, 但身心都要注意啊~~
回復

回覆 #81 edd 的帖子

勝敗乃兵家常事

調整心態,冷靜一點,再檢討失敗原因。相信下次會羸得更多!

我而家仲係成手蟹貨呀,陰公 :cry
都要檢討下當歐洲出事時吾減磅。
回復

無端端咁感性既!!!!!
可能你地感情深厚 大家出發點都好好
大家提醒一下 有時玩股玩到大迷網 要人點醒一下
回復

回復

都要檢討下當歐洲出事時吾減磅。

實體經濟市場實在是好了很多.

中國調整地產過熱+歐洲問題,裨大鱷一個造淡的大好機會,這個...真係大意著...我估佢19800-20000係底.:L

長線來講,輸的機會不大,但會失去一個入市的好時機.

回復

唉,一句講晒,估到就唔會輸啦 :faint
回復

升多d呀 我要走蟹貨
再等多次 18xxx  再入貨:smile1
回復

原帖由 edd 於 2010-5-27 23:59 發表
老大說得對.

今次既買賣無論輸贏 ... 未來一個月, 我會休息一下, 不作任何交易.

順便好好休息下, 調理身體呀
回復

回復

原帖由 Hendrix 於 2010-5-28 05:51 PM 發表

再等多次 180xx 就確認熊市啦,還入 :faint ;P

first time agree with you ;P
回復

回復

回覆 #94 bmwwind 的帖子

Ching

我唔係唔想入 蟹緊冇多餘錢 而家鬆左d股票 而家先有d錢買
如大市企唔穩 202xx 以上 我想信下一次跌得更金 希望我走得晒d蟹貨
靜待下次大跌市既黎臨 :smile1
回復

原帖由 Hendrix 於 2010/5/28 05:51 PM 發表

再等多次 180xx 就確認熊市啦,還入 :faint ;P

我唔係圖表派...

但以 e+ 企業盈利狀況, 明顯正在經濟復甦階段, 又點會係熊市?

除非歐洲爆大鑊令全球/亞洲再進入衰退... 但 e+ 並無發生... :o
回復

回覆 #96 路路 的帖子

大戶入貨,一定要最平,因為沽低果價,都需要落本,都會PK.;P

22000要防跌,18000-19000呢,我諗要防升.

見17500的機會不是沒有,但..現階段博17500風險大過博21000,我個人是這麼認為.

實體經濟的確好返好多,所以各國政府支持金融市場的資金會逐步撤離,這點也是跌市的重要因素.
回復

回復

差果一千幾百點大戶要做野又唔難,再跌破萬九都係幾百點既事,到時都唔知放唔放好...

星期一正路又跌啦,除非阿爺做好,又或者有咩好消息啦 :faint
回復

http://hk.biz.yahoo.com/100528/241/3t5cw.html

四叔二萬點以上沽貨300億     
5月 29日 星期六 05:10 更新

【明報專訊】恒基地產(0012)主席李兆基(新聞 - 網站 - 圖片)昨透露,在恒指20000點時減持了股份,套現200、300億元用於增持地產,現時在股市的投資策略是以不變應萬變,他說:「兩萬點時唔買、唔賣,以前錯?囉,宜家冇乜大動作。」

李兆基昨日出席煤氣(0003)股東會後表示,於恒指20000點時沽了部分股票,翻查數據,恒指上次見20000點已經是個多星期前的事,自此恒指一直走低於2萬關之下,昨收市雖升335點,報19766點,但與李兆基沽貨的價位,仍有逾200點之差。

重申19000點可增持

對於股市重上19700點水平,李兆基稱:「我都話19000點可以增持,即係穩穩陣陣,歐州銀行冇乜大問題,19000點係好有支持,唔怕有大跌。」又強調:「我在20000點,即係呢幾個月已經減持?一部分股份,執??銀紙要?增持地產,將果?資金有兩、三百億,加碼?地產。」去年11月時,李兆基表示沽出的股票約100億至200億元,事隔約半年,套現金額已累積高達300億元。被問到股市有望返回20000點水平會有何策略?他稱「我話兩萬點時唔買、唔賣,以前錯?囉,宜家冇乜大動作。」

美股於日前升近300點後,昨未能延續升勢,開市早段跌約0.38%,匯控(0005)美股預託證券(ADR)早段折合報72.396元,較港收市價71.6元高1.11%或0.796元;中移(0941)ADR報73.813元,較港收市價73.1元高0.98%或0.713元。

恒指結算日升335點

港股昨在期指結算日揚升,高開385點後,午後最多升過478點,至19910點,惜在2萬關口未能進一步突破,收市升335點,報19766點,為連續第3天收市報升,累計升幅達779點,修補了周二(25日)大跌682點的缺口,而2月中的低位19400點,亦在周二、周三(26日)連續失守後,迅速在周四收復。成交額微增至716億元。6月期指報19716點,升330點,低水50點。總結全周,恒指累升1.13%或221點。

收復10天線 未重上20天線

恒指昨自4月中以來首收復10天移動平均線(19597點),下一目標向20天移動平均線(20012點)邁進,與俗稱牛熊分界線的250天移動平均線(20694點)則仍有近千點距離。第一上海證券策略員葉尚志提醒,即或恒指下周初能升穿20000點,亦要小心隨之有回吐壓力,雖然目前歐洲債務危機問題受控,但南北韓的問題仍困擾市場。

一不願具名的對?基金經理指出,淡友在適逢周五的期指結算日也不乘機做淡,反映恒指在高位回落不少後,他們亦不敢對後市看得太淡,若歐美不再傳出壞消息,料恒指下周初會重上2萬關。
回復