Nikon 24-70mm at 55mm 時有漏光問題

mtmt 發表於 2010-6-10 18:52:23 | 顯示全部樓層
去整左既師兄介唔介意  post 張信/ 文件,

等以後想整既人方便d :)
回復 支持 反對

gitzo 發表於 2010-6-11 07:05:13 | 顯示全部樓層
OMG ... my lens have the same problem :@
回復 支持 反對

garfieldobx  樓主| 發表於 2010-6-11 09:40:42 | 顯示全部樓層
原帖由 mtmt 於 2010-6-10 06:52 PM 發表
去整左既師兄介唔介意  post 張信/ 文件,

等以後想整既人方便d :)

I check for the repair slip, they only write as "check distance scale window"
回復 支持 反對

ronnyvaio 發表於 2010-6-11 11:51:49 | 顯示全部樓層
原帖由 gitzo 於 2010-6-11 07:05 AM 發表
OMG ... my lens have the same problem :@

Mine too!

I tried several tests at slightly different focal length settings, using SB900's display as focal length reference.

Test 1: at 55mm, no problem
Test 2: at 56mm, leakage
Test 3: at 58mm, no problem
Test 4: zoom from 58mm until display just changed to 56mm, no problem
Test 5:  zoom from 55mm until display just changed to 56mm, no problem
Test 6: at 56mm, guessing the midway between 55 and 58mm, no problem
Test 7: vary the focal length slightly to and fro diruing exposure, no problem

I cannot reproduce the problematic result.
回復 支持 反對

fowen 發表於 2010-6-11 13:07:42 | 顯示全部樓層

回覆 #64 ronnyvaio 的帖子

睇嚟都唔係個別事件喎,唔通某一個 batch 出事?

各 ching 可唔可以 post 吓有問題嘅 serial # 出嚟大家參考吓呢?

謝謝!
回復 支持 反對

fowen 發表於 2010-6-11 13:10:51 | 顯示全部樓層

回覆 #65 fowen 的帖子

有事:

#398152 bought at Dec/2009
回復 支持 反對

Nihonjin 發表於 2010-6-11 13:55:39 | 顯示全部樓層
過保唔知nikon認唔認數呢:L
回復 支持 反對

wing28 發表於 2010-6-11 22:39:18 | 顯示全部樓層
回復 支持 反對

BarryLKS 發表於 2010-6-11 23:43:42 | 顯示全部樓層
我都試過,不過我試到唔係對焦尺入光,大家可以試下係鏡筒邊用電筒照,都係左上角,轉下對焦距離,應該有所發現
因我試朋友支三個月鏡都有呢個問題
回復 支持 反對

ronnyvaio 發表於 2010-6-12 00:22:33 | 顯示全部樓層
原帖由 BarryLKS 於 2010-6-11 11:43 PM 發表
我都試過,不過我試到唔係對焦尺入光,大家可以試下係鏡筒邊用電筒照,都係左上角,轉下對焦距離,應該有所發現
因我試朋友支三個月鏡都有呢個問題

我建議大家試多幾次,因為我在幾個test中(參#64)只一次出現問題,番頭又試唔到有o野。

SN:428035 bought Feb/Mar 2010
回復 支持 反對

STEVENKWOK 發表於 2010-6-12 00:42:47 | 顯示全部樓層
我果支都有同樣問題。。。
s�n:2456XX

我諗係fx 先會睇到!

fx 用家可以 用 LV之後用電筒睇下!因為 cmos 即時睇到效果,,,
55mm 入得好勁下。。
回復 支持 反對

Tomorrow 發表於 2010-6-12 00:44:06 | 顯示全部樓層
冇咩事唔好比HK既cs拆支鏡....拆過裝番會冇咁sharp,我以前支17-55就係咁...個師父係用暴力拆前組個圓mount的:L
回復 支持 反對

garfieldobx  樓主| 發表於 2010-6-12 00:51:06 | 顯示全部樓層
原帖由 Tomorrow 於 2010-6-12 12:44 AM 發表
冇咩事唔好比HK既cs拆支鏡....拆過裝番會冇咁sharp,我以前支17-55就係咁...個師父係用暴力拆前組個圓mount的:L

唔sharp整到sharp, 整唔到叫cs換個支比你, 因為是他們問題
回復 支持 反對

Riceboy 發表於 2010-6-12 05:28:09 | 顯示全部樓層
原帖由 Tomorrow 於 2010-6-12 12:44 AM 發表

C-Hing.  How do you know 個師父係用暴力拆?  Did you hear him banging your lens on the table? or you witnessed him doing it in front of you?  
回復 支持 反對

STEVENKWOK 發表於 2010-6-12 21:29:16 | 顯示全部樓層
有冇人上過cs問過?
回復 支持 反對

fowen 發表於 2010-6-13 01:37:31 | 顯示全部樓層
原來外國好多人都有呢個問題:

http://www.luminous-landscape.co ... dex.php/t40921.html

都係用膠紙算啦....
比CS攪都係唔放心

回復 支持 反對

chyu007 發表於 2010-6-13 13:33:43 | 顯示全部樓層
原帖由 fowen 於 2010-6-13 01:37 AM 發表

http://www.luminous-landscape.co ... dex.php/t40921.html

都係用膠紙算啦....
比CS攪都係唔放心

正所為「陸雲廷睇相:唔衰攞來衰」如非必要都係用膠紙算啦,你當支鏡係寶,人地就當你支鏡係草。鏡出廠有QC把關,CS 就好看 C Fu 的經驗及操手。就算免費都唔好制!!!:L
回復 支持 反對

chyu007 發表於 2010-6-13 13:35:37 | 顯示全部樓層
原帖由 fowen 於 2010-6-13 01:37 AM 發表

都係用膠紙算啦....
比CS攪都係唔放心

話 C Hing 好犀利
回復 支持 反對

Madlens 發表於 2010-6-13 13:58:10 | 顯示全部樓層
就係咁我本來打算入呢枝變左小黑6
24-70 zoom range 用住舊鏡先
回復 支持 反對

nikonclub2008 發表於 2010-6-13 21:28:29 | 顯示全部樓層
名位c-hing,我昨天剛剛買了這支鏡﹐不過我没有發現這個問題,可能我係用nikon D300的關係,希望我可以幫到大家啦...這支鏡真係俾我想像中重...:) :) :) :)
回復 支持 反對