Day & Night - 蒲台島銀河 20100703 (7/21更新: 加入拍攝心得分享)

heryeung 發表於 2010-7-8 08:54:40 | 顯示全部樓層 |閱讀模式
謝謝版主設高亮,2011年蒲之旅在: http://www.dchome.net/viewthread.php?tid=1034207&extra=page%3D4

蒲台島 - 香港境內最南端的一個小島,這次是第一次去,已經被它吸引住~

整晚都有一半被雲覆蓋,唯獨是東至東南方間中有較好的能見度。

2010/7/21 更新: 在此分享小小拍攝心得,希望各位都能愛上並珍惜香港僅有的星空

使用裝備:
Canon 5DII
16-35mm F2.8 II
Manfrotto 190pro + 486rc2 波頭
鴨記快門線($3x個種)

後期處理:
DPP Raw to Jpeg
DPP WB adjust to 3500K - 4000k
Photoshop adjust contrast + USM

拍攝步驟:
1. 關閉相機NR 功能(避免每張相片之間需要大量時間處理,導致星軌合成後會斷開, 需要做NR可於DPP轉Jpeg時進行);
2. 以RAW格式進行拍攝(非必須,但以Raw拍攝相片細節較多,以及方便後期調整色溫);
3. 手動對焦設定無限遠,如鏡頭無對焦尺,可利用月光或遠處燈光對焦,然後轉至手動對焦。留意部份鏡頭變焦時,對焦距離會因此改變,例: Canon 18-55IS Kit Len,於18mm設好對焦無限遠時,,改變焦至55mm,就需要重新再對一次焦 ;
4. 接上腳架、快門線及遮光罩;
5. 用手動曝光(M mode)模式,設定合適光圈快門ISO等數值:

如需要拍攝效果為星點,而非星軌,則曝光時間需要進行限制,否則曝光太久星點會因地球轉動而出現流跡。
16mm 為例(全片幅計),曝光時間最好不超過15秒;
28mm 為例(全片幅計),曝光時間最好不超過8-10秒,如此類推。
正因為曝光時間受限,故需要較大光圈及高ISO拍攝,例:F2.8 15" ISO1600

如拍攝星軌,正正需要星星出現流跡,曝光時間可以較長,ISO可以較低,例:F3.2 30" ISO400-800
拍攝星軌可以把相機轉至連拍模式,快門線鎖上B快門,相機便會自動不斷拍攝,完成後以Startrails合成:
http://www.startrails.de/html/software.html

拍攝方向:
如需要星軌呈圓形,需要向北面拍攝,一般可拍攝50-60張都有唔錯效果;http://www.fotop.net/Herman/Herman90/MG_0834 (此張拍攝100張左右)
如需要拍攝銀河,一般於東南偏南方,香港夏季可以睇到銀河中心,而冬季只能睇到銀河外圍(thanks 天文論壇鄧sir & siusiu);

上述方法只屬個人心得,內容如有錯誤或遺漏,煩請各位師兄指正:

1. 當日天氣極佳 F8 1/800 ISO200

2. 一望無際的海岸線 F8 1/800 ISO200

3. 沿海岸線而建的行人步道 F8 1/640 ISO200

4. 南面的燈塔 F8 1/640 ISO200

5. 南端的日落 F11 1/1250 ISO200

6. 日落後往島上酒樓吃晚飯,期間烏雲蓋頂,心中暗覺不妙,怎知返回拍攝地點後南面島雲散開,只間中有雲飄過,但拍攝銀河已足矣。
F2.8 15" ISO1000

7. 一生中第一次看到銀河,經長曝後較肉眼看更清晰。
F2.8 15" ISO1600

8. 遠觀蒲台景點,126燈塔

9. 另一景點僧人石

10. 往燈塔之路
F3.2 15" ISO1600

11. 以燈塔作為前景
F3.2 15" ISO1600

12. 另一角度

更多在:
http://www.fotop.net/Herman/Herman91

評分

參與人數 104威望 +106 收起 理由
chris718 + 2 精彩內容
pmyeung + 2 精彩內容
chctse + 1 印象深刻
benton + 1 Sharp!
nikon-bigeye + 1 精彩內容
alitim + 1 採光出色
豪子 + 1 精彩內容
eoss + 1 構圖美觀
simongalaxy + 1 採光出色
brotherho + 1 精彩分享
potatolover + 1 精彩內容
nnelson + 1 採光出色
blackbeanjohn + 1 感動
jcwk + 1 好氣氛
ywlam516 + 1 專業水準
whitea4 + 1 構圖美觀
LoKit + 1 有內涵, 好氣氛 ~ Very Nice !
sea88 + 1 精彩內容
leung1626 + 1 採光出色
WAM + 1 GOOD!

查看全部評分

bos 發表於 2010-7-8 10:23:39 | 顯示全部樓層
死link ??
回復 支持 反對

heryeung  樓主| 發表於 2010-7-8 10:44:18 | 顯示全部樓層
原帖由 bos 於 2010-7-8 10:23 AM 發表
死link ??

已修正,謝謝。
回復 支持 反對

Haruhi 發表於 2010-7-8 11:06:36 | 顯示全部樓層
D相好靚
請問你係咩位?營? 危險嗎??
Thx
回復 支持 反對

roy_focker 發表於 2010-7-8 13:33:19 | 顯示全部樓層
回復 支持 反對

Jack.L 發表於 2010-7-8 14:36:41 | 顯示全部樓層
心思之作~~~欣賞
回復 支持 反對

nikonxxxx 發表於 2010-7-8 14:37:54 | 顯示全部樓層
回復 支持 反對

mzrx7hk 發表於 2010-7-8 15:02:22 | 顯示全部樓層
回復 支持 反對

heryeung  樓主| 發表於 2010-7-8 21:01:36 | 顯示全部樓層
原帖由 Haruhi 於 2010-7-8 11:06 AM 發表
D相好靚
請問你係咩位鑥營? 危險嗎??
Thx

無帶營去,只帶了地席打地鋪,唔覺有咩危險~

原帖由 roy_focker 於 2010-7-8 01:33 PM 發表

thanks

原帖由 Jack.L 於 2010-7-8 02:36 PM 發表
心思之作~~~欣賞

thanks

原帖由 nikonxxxx 於 2010-7-8 02:37 PM 發表
:good: :good: :good:

thanks

原帖由 mzrx7hk 於 2010-7-8 03:02 PM 發表
:good: :good:

thanks
回復 支持 反對

kingkong仔 發表於 2010-7-8 21:47:48 | 顯示全部樓層
終於出相了!
構圖一流,曝光控制得好好,搞到我心思思又想去多次:cry

PS:最後有無去到酒家食海鮮呀;P
回復 支持 反對

heryeung  樓主| 發表於 2010-7-8 22:25:00 | 顯示全部樓層
原帖由 kingkong仔 於 2010-7-8 09:47 PM 發表
終於出相了!
構圖一流,曝光控制得好好,搞到我心思思又想去多次:cry

PS:最後有無去到酒家食海鮮呀;P

thanks, 最後晚餐去左酒樓啊,上次聽講係涼亭起營,係山頂個亭嗎?
我地都有上到去,不過夏天日出方向唔岩,上面又多草,好似唔係太值得上,其實係下面個亭已經ok~
回復 支持 反對

kit_momo 發表於 2010-7-8 22:28:58 | 顯示全部樓層
回復 支持 反對

ryan_hon 發表於 2010-7-8 23:22:08 | 顯示全部樓層
CHING.
黑咭技術高超
回復 支持 反對

CP4571 發表於 2010-7-8 23:37:54 | 顯示全部樓層
Nice shot...............!
回復 支持 反對

wing0170 發表於 2010-7-9 00:16:55 | 顯示全部樓層
回復 支持 反對

shu1230 發表於 2010-7-9 01:57:53 | 顯示全部樓層
呢d天氣真係一年可能都無2-3日:cry
回復 支持 反對

赤日 發表於 2010-7-9 07:36:44 | 顯示全部樓層
回復 支持 反對

heryeung  樓主| 發表於 2010-7-9 08:56:09 | 顯示全部樓層
原帖由 kit_momo 於 2010-7-8 10:28 PM 發表

thanks

原帖由 ryan_hon 於 2010-7-8 11:22 PM 發表
CHING.
黑咭技術高超:good:

謝謝
小弟才疏學淺, 仍未學得黑咭技術~
大部份照片都背向太陽影而已~

原帖由 CP4571 於 2010-7-8 11:37 PM 發表
Nice shot...............!:good: :good: :good: :good:

thanks

原帖由 wing0170 於 2010-7-9 12:16 AM 發表
:good:

thanks

原帖由 shu1230 於 2010-7-9 01:57 AM 發表
呢d天氣真係一年可能都無2-3日:cry

其實當日都唔算好好天, 東至南以外的天空都有雲, 半夜又有幾陣微雨~
我反而覺得搵無光害的拍攝地點仲難~

原帖由 赤日 於 2010-7-9 07:36 AM 發表
:good: :good: :good:

thanks
回復 支持 反對

ryan_hon 發表於 2010-7-9 10:20:25 | 顯示全部樓層
銀河圖都無用黑咭?
真係要指教一下. 我都用左你個setting 試過影星, 但只係影到小小銀河, 無你影d咁清.
係咪個環境影響, 定要用咩技術影先得呢?
回復 支持 反對

PPHeaven 發表於 2010-7-9 12:59:46 | 顯示全部樓層
原帖由 ryan_hon 於 2010-7-9 10:20 AM 發表
銀河圖都無用黑咭?
真係要指教一下. 我都用左你個setting 試過影星, 但只係影到小小銀河, 無你影d咁清.
係咪個環境影響, 定要用咩技術影先得呢?

曝光耐d、ISO高d、光圈大d咪得lor~
回復 支持 反對