Leica一機一鏡,點選?

arbai 發表於 2010-7-12 15:27:03 | 顯示全部樓層 |閱讀模式
各位大俠幫忙, 本人攝影從數碼開始,目前主要使用Nikon系統
不過玩膠片也有5-6年, 主要拍人文片子,兼顧人像/風光.
偏愛老旁軸機器(Rollei, Ikon, 福倫達..也玩過不少)
一直沒有擁有過Leica
因為經濟有限,目前想進Leica一機一鏡,糾結中,大家請幫忙推薦.

機:
M6 / M7 / M9 中選一(喜歡銀色版本,其實M6 / M7 的具體分別我並不是很清楚)
Ebay上M9價格是M7的3倍,M7價格是M6的近一倍

鏡:
16-18-21 / 28 / 35 / 50 中選一
考慮到M系列的平衡感,暫時不考慮稍長的鏡頭,如90mm/2

希望大家給我點意見,並且說明選擇的原因,謝謝!
damngoodguy 發表於 2010-7-12 15:39:53 | 顯示全部樓層

Leica M9

plus

50 f1 v3
回復 支持 反對

lungdungyee 發表於 2010-7-12 16:10:25 | 顯示全部樓層
"偏愛老旁軸機器(Rollei, Ikon, 福倫達..也玩過不少) 一直沒有擁有過Leica "
呢句說話好像您玩過RF 機....
LEICA M6+35 1.4 單非.
回復 支持 反對

頭文字L 發表於 2010-7-12 16:27:58 | 顯示全部樓層
M9 / M6 / M7 + 28mm
回復 支持 反對

raito 發表於 2010-7-12 16:38:01 | 顯示全部樓層
MP + 28mm  
回復 支持 反對

kunyu 發表於 2010-7-12 16:51:11 | 顯示全部樓層
玩 Leica 旁軸起點應該係 50 ,當年我玩 Leica 配支 35 而家諗返都有 d 蠢 ...
回復 支持 反對

頭文字L 發表於 2010-7-12 17:30:42 | 顯示全部樓層

回覆 #6 kunyu 的帖子

非也非也。。。無論您由邊一支鏡頭玩起,最後都係難逃一整套leica M 鏡的命運:cry 。。。係先/後的問題,並非蠢/精玲的問題
回復 支持 反對

rocheung 發表於 2010-7-12 17:38:57 | 顯示全部樓層
heyhey, 你都能考虑M9 和 161821, 你的经济真系有限极有限!哈哈!

你如果用作买菲林机, 已够买 (二手计)21, 28, 35, 50 加部MP 都有找lor
回復 支持 反對

syj 發表於 2010-7-12 17:49:40 | 顯示全部樓層
我有M7同M9. M9我set吾掂個WB只有影RAW,有點失落. 反而M7好好用,好開心. 快門可以30秒長暴光,影風景好有用. M6最好買TTL版 shutter speed dial 大D 好扭D . 鏡我不作評論, 視乎每個人影相習慣,有不同需要
回復 支持 反對

kunyu 發表於 2010-7-12 19:17:35 | 顯示全部樓層
M7 呢部機我有保留,我覺得 HEXAR RF 好過佢 ...
回復 支持 反對

syj 發表於 2010-7-12 19:23:43 | 顯示全部樓層
原帖由 kunyu 於 2010-7-12 07:17 PM 發表
M7 呢部機我有保留,我覺得 HEXAR RF 好過佢 ...

HEXAR RF我未用過,吾知詳細.....
回復 支持 反對

rocheung 發表於 2010-7-12 19:52:31 | 顯示全部樓層
Hexar系除左個測光reading有時難看d之外,操作上肯定號用過m7
回復 支持 反對

syj 發表於 2010-7-12 20:33:13 | 顯示全部樓層
剛上網睇過Hexar specification. 好似幾好!快門有1/4000s! 晴天會好有用!

不過都系買部M6 TTL啦! 2手同Hexar差不多, 而且電子嘢壞左吾知去邊整.....

回復 支持 反對

kunyu 發表於 2010-7-12 20:53:11 | 顯示全部樓層
原帖由 rocheung 於 2010-7-12 07:52 PM 發表
Hexar系除左個測光reading有時難看d之外,操作上肯定號用過m7

HEXAR RF 個測光應該唔難睇,但初初用就要習慣o下就真,例如佢顯示在左手邊,個 28 框又有點奇怪等,M7 個顯示就睇得幾舒服,好順眼,不過呢兩部機由於都有 AE ,真係認真睇個測光讀數機會可能唔多,其實 AE 機仲有一樣功能操作都幾重要,呢樣就係個 AE lock ,HEXAR RF 同 M7 在 AE lock 操作方面完全唔同,我比較鍾意 HEXAR RF 的固定式(可能用慣 Contax G2),M7 的半按快門式操作或者更快,但好容易郁動到就有點不便 ...
回復 支持 反對

kunyu 發表於 2010-7-12 21:06:19 | 顯示全部樓層
加多樣 HEXAR RF o既好處,就係佢有自拍制,正 ~
回復 支持 反對

kenchak 發表於 2010-7-12 22:05:16 | 顯示全部樓層
我都岩入左M6,原本買左支40 F2但個賣家臨時又話唔惜得賣,而家都冇鏡用都重末買鏡,35mm 7妹 6妹難揾到好價同好貴,而家都重唸緊35定50mm 好,其實用而家d數碼新鏡係味真係太利,冇左舊鏡個種味道,福仔d鏡平好多但係咪真係差好遠呢

回復 支持 反對

arbai  樓主| 發表於 2010-7-12 22:15:30 | 顯示全部樓層
謝各位大俠

如果0.72的話,28 / 35 / 50 是不是都不需要帶眼鏡?

有關M6和M7,電子快門和AE的增加,本人不是太感冒,只是如果價格相差不遠,還是M7好一點

有2個問題:

1, M6和M6 TTL的選擇?
2, M6小字版和大字版的分別?
回復 支持 反對

kenchak 發表於 2010-7-12 22:16:33 | 顯示全部樓層

回覆 #1 arbai 的帖子

ching 你都係爬多d文先買機好d,話晒都成皮幾野,如果玩菲林機又唔計較金錢當然係玩MP啦,M9冇番咁上下$都唔洗唸,有冇限$例外,而且我覺得玩Leica最終都係菲林先係皇道

M6同M6 TTL分別呢道講得好詳細參考下,唔建議M6 TTL因為好食電

http://www.leicafanclub.org/report/leica-m.htm

回復 支持 反對

arbai  樓主| 發表於 2010-7-12 22:17:14 | 顯示全部樓層
福仔d鏡平, Leica Film機用ok.
M9用差點
回復 支持 反對

kenchak 發表於 2010-7-12 22:39:18 | 顯示全部樓層

回覆 #17 arbai 的帖子

基本上帶眼鏡d鏡係比M5之前既機用
M7最主要係多左A mode,用電子快門,玩Leica都係全手動多,玩M6都係1皮左右,M7就皮6至皮8都有部
唔建議M6 TTL因為好食電,而且同步快門好似得1/50秒,有幾可落閃呀
M6 0.72共有三組框線可供選擇,撥桿往外撥時是 35mm + 135mm 框線;撥桿置中時是 50mm + 75mm 框線;撥桿往內撥時是 28mm + 90mm 框線
回復 支持 反對