問埋日本富士了..我部Natura Classica..

kazaf107 發表於 2010-7-22 20:12:35 | 顯示全部樓層 |閱讀模式
我部Natura Classica今天係個袋拿出來...
個背蓋在fing fing下...  

原來背蓋個勾斷左..死因不明..即刻回捲..之前影左半筒的菲林我想大多都走光了..

部機年頭才買的, 二手的, 仲要是水貨
有無ching知邊度有得整??

唔知都入來悼念一下喇..;)

剛問了富士香港了...
佢地話部機要send番日本, 運費$400
零件報價另計..
而且就算唔整都仲要收多$400尾數..
即是未整都已經要$800..

7月31日update
send左一封電郵給日本富士方面
詢問一下關於可否郵寄該組件給我自行修理,
一天之後得到回覆, 很快, 語氣詞彙真是很有禮貌..
雖然都係無結果, 但是都比較容易及樂於接受~

內容是:

Dear Mr. Choy Tony,

Thank you very much for using NATURA CLASSICA.
We are very sorry for the inconvenience you have experienced.

Regarding your request, basically, NATURA CLASSICA has never been sold in
Australia.
It is a product only for the domestic market. Therefore, we are only able
to repair the camera in Japan.
Also, unfortunately, we don’t send repair parts to customers even if they
are in Japan.
In addition, we can't accept damaged cameras due to be repaired from
overseas customers directly.

Would you please send them through an acquaintance in Japan, or bring it
yourself to our repair center when you visit Japan?
The camera could then be sent back to the domestic address provided or
could be picked up in person.

Thank you very much for your cooperation and understanding in this matter.
If you have any further questions, please feel free to contact us again.

Regards,

Toshiaki Kawase
FUJIFILM Corporation
Customer Communication Center

評分

參與人數 2威望 +2 收起 理由
rockartest + 1 好氣氛~拍電影個d鬼片一流
charlescheng2 + 1 好氣氛

查看全部評分

kazaf107  樓主| 發表於 2019-3-7 20:55:12 | 顯示全部樓層
kan109 發表於 2017-3-26 05:51 PM
請問你最後點~我果部都一樣斷左個勾

估唔到多年過後都仲有人推返上來...不過都遲左成年先見到...
最後我搵左間日本當地修相機的代理,由佢聯絡日本富士幫我做維修然後收service fee+Repair fee+shipping
維修完返來新既一樣~
不過最近發現電池倉個蓋有條好大的裂縫...都係成日放背囊的後果..如果再爛可能搵膠紙頂當算~

評分

參與人數 1威望 +10 收起 理由
charles2 + 10 精彩內容

查看全部評分

回復 支持 1 反對 0

awlhung 發表於 2010-7-22 22:26:32 | 顯示全部樓層
Very good photos! Any way to have that fixed?
回復 支持 反對

kazaf107  樓主| 發表於 2010-7-22 23:02:36 | 顯示全部樓層
原帖由 awlhung 於 2010-7-22 10:26 PM 發表
Very good photos! Any way to have that fixed?

真是唔知...見到個勾是跟個背蓋一體的
除非要換左個蓋 因為香港沒代理的, 要物色一下了..

而家唯有找橡筋彈住唔好漏光就好了...:(
回復 支持 反對

karlkarlka 發表於 2010-7-22 23:14:41 | 顯示全部樓層
試試寄番去日本整, 水機應有保卡, 雖然十成十冇得保, 但係應該有得整, 我從前都有部 NC, up 幾張相支持一下

評分

參與人數 1威望 +1 收起 理由
kazaf107 + 1 Sharp!

查看全部評分

回復 支持 反對

ngclung 發表於 2010-7-22 23:28:09 | 顯示全部樓層
去香b問下...應該小問題...如果唔係唯有diy...真係好機一部...唔好浪費

評分

參與人數 1威望 +1 收起 理由
kazaf107 + 1 多謝建議~

查看全部評分

回復 支持 反對

kazaf107  樓主| 發表於 2010-7-22 23:30:08 | 顯示全部樓層
原帖由 karlkarlka 於 2010-7-22 11:14 PM 發表
試試寄番去日本整, 水機應有保卡, 雖然十成十冇得保, 但係應該有得整, 我從前都有部 NC, up 幾張相支持一下

就是因為我買番來的時候已經是2手的了, 沒盒乜都無才傷..
不過都多謝你的建議~ 我諗我回澳洲才再找了~;)
回復 支持 反對

kazaf107  樓主| 發表於 2010-7-22 23:32:28 | 顯示全部樓層
原帖由 ngclung 於 2010-7-22 11:28 PM 發表
去香b問下...應該小問題...如果唔係唯有diy...真係好機一部...唔好浪費

多謝建議~
因為個勾是個蓋的其中一部分, 同一塊膠來的, 看來一定要成個蓋換~;)
回復 支持 反對

阿光仔 發表於 2010-7-23 11:48:37 | 顯示全部樓層
原來富士係香港冇代理嫁?

我聽過朋友講富士代理唔係係荃灣咩?
回復 支持 反對

kazaf107  樓主| 發表於 2010-7-23 12:09:37 | 顯示全部樓層
原帖由 阿光仔 於 2010-7-23 11:48 AM 發表
原來富士係香港冇代理嫁?

我聽過朋友講富士代理唔係係荃灣咩?

只不過呢部機從來沒在香港上過市的, 有富士都唔關佢地的事的..
不過都是好意見, 試問一下先~
回復 支持 反對

kazaf107  樓主| 發表於 2010-7-23 12:14:03 | 顯示全部樓層
剛問了富士香港了...
佢地話部機要send番日本, 運費$400
零件報價另計..
而且就算唔整都仲要收多$400尾數..
即是未整都已經要$800..
回復 支持 反對

karlkarlka 發表於 2010-7-23 12:27:51 | 顯示全部樓層
If I were you I would contact fujifilm Japan directly
回復 支持 反對

kan109 發表於 2017-3-26 17:51:48 | 顯示全部樓層
請問你最後點~我果部都一樣斷左個勾

估唔到多年過後都仲有人推返上來...不過都遲左成年先見到... 最後我搵左間日本當地修相機的代理,由佢聯絡日本富士幫我做維修然後收service fee+Repair  詳情 回復 發表於 2019-3-7 08:55 PM
回復 支持 反對

charles2 發表於 2019-3-7 22:22:50 | 顯示全部樓層
回復