DCHome.net 數碼天地論壇

查看: 302697|回復: 270

[機鏡討論] NEX 手動鏡分享 ( 14/1/2012 update : 投資考察團 帶埋你去睇廠 1 )

資深會員

小弟玩開M42多,有錯的話,請師兄更正及補完一下,無私分享,大家開心

FAQ: (小弟愚見,引述的話,請注明出處)
Q1: NEX 玩手動鏡 有怎麼好處
A1:
a.鏡跟Coms距短,9成135鏡頭都可以在無矯正鏡下使用
b. 有MF補助,提供焦點7倍及14倍放大
c. 手動鏡就算收盡光圈,LV會自動調光度 ,玩細光圈鏡都容易對焦 (反射鏡超好用)
d. ASPC,更能發揮鏡頭實力
e. 有測光、更有A Mode(光圈先決)

Q2: MF補助在那裡 ?
A2: 確保設定內[MF補助]為ON及[無鏡頭釋放快門] 為啟動 ,影相時按左下角的鍵,就有分別 x7 跟x14的補助

Q3: EOS鏡頭可以調光圈嗎?
A3. 所有 電子光圈鏡頭 (無手動光圈環,除Nikon G外)都只能以最大光圈拍攝。

Q4: 可以自動對焦嗎? 有合焦提示嗎?
A4: 所有鏡頭用在接環上都只有手動功能,暫時亦未有合焦提示 (用MF補助都好夠)

Q5: 俄仔鏡係乜Mount?
A5: 俄仔泛指 前蘇聯或現俄羅斯 生產之鏡頭,乜 Mount 都有(M39,L39,PK,M42,F,P6),最多都係M42

Q6: 新手玩手動鏡有怎麼好推介?
A6: 舊鏡著重 風格  ,新鏡在 數字 ,散景、層次、反差、色彩過度每間廠各有不同。買鏡前多在網上做點功課,最好參考的是FF機上的成像 (而x2的那些就....:L )。有時貴野唔代表係o岩自己心水,喜歡怎麼風格才是考量。

Q7: 俄鏡M39 之迷?
A7: 如果係德鏡的話,那我可以話你知: M39=L39=LTM=LSM
如果係俄鏡的話.....
M39係有分 For RF(俄製Lecia、zoki...) 同 For SLR(zenit-C) ,就算同一支鏡都試過同一時間出兩款,外觀一樣的,小弟都唔識分... (如果你係新手,買番M42 la)
For RF的話,用M39的,For SLR的,加個圈(國內有售)轉M42

Q8: 怎麼Mount? 怎麼品牌?
A8 :
M42 百花齊放:十分大同,世界超過90%光學都做過M42鏡,由1949到家下都有廠做緊,俄、西德、東德、美國、法國、日本都有。流通量高、DSLR都用到。本人十分推介,價錢十分平民化,儘管好多師兄話抄高灑,但以質素跟價錢來說仍是十分抵用的。一個Mount數百間廠。(平鏡買窮人~~~ )
ref: http://www.camerapedia.org/wiki/42mm_screw_lenses

MD 日奶油潤 : Minolta 手動鏡頭,MC 效舊、多為金屬鏡身,MD較新、鍍膜改良過、顏色效濃、多為膠鏡身。 Zoom鏡有些跟Leica 鏡設計一樣 (都係Minolta做....同設計)。
ref: http://www.rokkorfiles.com/Lens%20Reviews.html
http://www.rokkorfiles.com/Lens%20Reviews.html

PK 情迷公主 : Pentax由1975年後的鏡,有名的 三公主 同埋 三餅仔系列,除此之外都仲有好多廠出過PK Mount的,特別係中國
rerf: http://en.wikipedia.org/wiki/Pentax_K_mount

CY T*康蔡:無論AE(早期) 跟 MM(後期)都有分G (德產)跟J(日產),日產係日本Kyocera京瓷做,在數碼機上,AE,MM功能上都係無分別。成像風格上,產地、年期都會有分別,Carl Zeiss T*當然也是高檔貨。AEG難找、MMG更是珍貴。(其實Sony的ZA 自動蔡 真係好似 康蔡的啊~)

Contax G RF極品:全日本Kyocera京瓷做的 (小弟覺得比後期Cosina做的ZF,ZE...等等都好好多),只有七支,16,21,28,35,45,90,35-70,要留意16,21都申得好入,插入NEX就ByeBye:cry (個 CMOS)。珍藏品....唔好問價錢....好鏡就係...
ref: http://contaxg.com/contaxuser/lenses.html

PB 東德超值:為Praktica- B-system或BX-Series而設的鏡頭 . 基本上大部份都係東德Pentacon後期的產物(亦有CZJ),1979到1991年統一為止。價錢又十分平,Zoom鏡都係日產的(sigma,cosina,cimko)及韩国的samyang。
ref: http://oxhu119.123bemyhost.com/archives/21

31/12/11 update: NEX最可靠的測光方法 實時直方圖

14/1/2012 update : 投資考察團 1  

評分

參與人數 31威望 +33 收起 理由
相機發燒友 + 2 精彩內容
kungmc + 2 有內涵
ngwc2002 + 1 精彩內容
聖戰熊 + 1 精彩內容
mic32668 + 1 多謝。
hkipaqer + 1 有內涵
robotan + 1
SuperMT + 1 精彩內容
sea16s + 1 精彩內容
fiddy1950 + 1 精彩內容
Nelson + 1 少d心機都唔得
tkfwu + 1 有內涵
ikissadidas + 1 有心思
redzombie + 1 精彩內容
honhon + 1 精彩內容
松田先生 + 1 感謝分享,又學到嘢~!!
cvl + 1 有內涵
hyfan + 1 有內涵
Davis + 1 精彩內容
HIKARU + 1 加一加分

查看全部評分

資深會員

chunyindog 發表於 2014-8-1 07:28 PM
ching,小弟新手玩老鏡m42,剛入手以下鏡頭,風格以日系清新為主,配A7r可以配合風格嗎?

28mm:    mamiya se ...

請勿盲目相信老鏡配新機如A7R必定好過新鏡, 只有少過1%老鏡不須改動而百份之百滿意的,你的鏡不在這1%之壹級鏡之內。玩玩是可以的。

評分

參與人數 1威望 +1 收起 理由
carbon + 1 應該有10% 卦

查看全部評分

回復 支持 0 反對 1

1萬

5萬

資深會員

。冇術指導。

謝謝你的分享~!
回復 支持 反對

銀牌會員

謝謝分享, 我都覺得用nex玩手動鏡更方便, 以前用a550, 收細光圈後, 觀景窗會跟住變暗, 用LV又有時會光左或暗左好多, 但用在nex上卻變了所見即所得, 正! 唯一就係對焦的姿勢變了, 好似對得唔多就手, 使抓拍的速度慢了
回復 支持 反對

資深會員

[唔多就手]>>>十分認同,特別係推iso,不過不竟唔係DSLR,要將就下架lu

不過A550有MF Check已經好好架la,個LV好光,小弟用A300時真係睇到眼水都標,家下A850...連LV都無埋
回復 支持 反對

高級用戶

原帖由 ethmen 於 2010-7-17 10:03 PM 發表
小弟玩開M42多,有錯的話,請師兄更正及補完一下,無私分享,大家開心

FAQ: (小弟愚見,引述的話,請注明出處)
Q1: NEX 玩手動鏡 有怎麼好處
A1:
a.鏡跟Coms距短,9成135鏡頭都可以在無矯正鏡下使用
b. ...
c. 手動鏡就算收盡光圈,LV會自動調光度 ,玩細光圈鏡都容易對焦 (反射鏡超好用)c. 手動鏡就算收盡光圈,LV會自動調光度 ,玩細光圈鏡都容易對焦 (反射鏡超好用)

但我的經驗卻相反, 收盡光圈 e.g. F11 or F22, LV明顯變暗了很多, 变得很難對焦, 是不是我部機有問題? 我是用 NEX 3.
回復 支持 反對

高級用戶

原帖由 bluecircle 於 2010-8-19 12:45 PM 發表

但我的經驗卻相反, 收盡光圈 e.g. F11 or F22, LV明顯變暗了很多, 变得很難對焦, 是不是我部機有問題? 我是用 NEX 3.

我想9成係你用m mode, m mode 無 auto iso,光圈同快門自己set,因為佢係用 what you see, what you get.變暗左就等於你set 呢個setting影出來就是這樣. try try 用 a mode 對你可能會好o的.
回復 支持 反對

高級用戶

原帖由 bluecircle 於 2010-8-19 12:45 PM 發表

多謝C-Hing 解答, 我是用 A mode 及 set auto ISO 的, 剛剛再試, 都是收細光圈, LV 變暗, 多了 noise, 及 影像 detail 小了, 所以與大光圈比較, 難對焦。
回復 支持 反對

高級用戶

原帖由 bluecircle 於 2010-8-20 02:56 PM 發表

多謝C-Hing 解答, 我是用 A mode 及 set auto ISO 的, 剛剛再試, 都是收細光圈, LV 變暗, 多了 noise, 及 影像 detail 小了, 所以與大光圈比較, 難對焦。

當用  ISO 1600 都 under 咪暗囉
auto iso 最多得 1600 咋
回復 支持 反對

資深會員

原帖由 pandabigman 於 2010-8-20 12:35 PM 發表

what you see, what you get.變暗左就等於你set 呢個setting影出來就是這樣. try try 用 a mode 對你可能會好o的.

YES  精湛解答
回復 支持 反對

新手入門

cool~ thx for yr sharing~
回復 支持 反對

資深會員

有什麼推介?

入門版: (budget < 10000)

中階版: (budget between 10k and 20k)

高階版: (budget > 20k)

豪華版 : (budget > 50k)

想得到, 就要影得到!!!
<b>
影得到, 就要影得好!!!
<b>
回復 支持 反對

資深會員

原帖由 HIKARU 於 2010-9-9 07:52 PM 發表
入門版: (budget < 10000)

中階版: (budget between 10k and 20k)

高階版: (budget > 20k)

豪華版 : (budget > 50k)

小弟玩的都是M42多,最多都係一二千(炒價唔計)(窮鬼),
過萬的,都係留番其他師兄解說

不過又咁講,每個品牌都有D鏡係超限量級別。

e.g. CZJ Pancolor 50 1.4 (上太空大幅射鏡)
Steinheil Macro M42 系列  (我都想知邊位師兄有)
Minolta MC 58 1.2 大眼睛 (版主有啊~~~)
RODENSTOCK M42 L39 系列 (好夢幻....)
Kilfitt M42

以上唔一定好貴,但係難找一點。 [有錢,一定有人賣,合唔合理見人見智]
回復 支持 反對

中級用戶

Contax G21 係用到,不過有人話要將鏡尾對護翼磨短些少,有人話唔駛,我可以借支鏡來試試,但點樣先至知道唔得?(唔計壞左先知啦)
回復 支持 反對

資深會員

我唔介意出接環啊~~~
不過機鏡小弟就擔唔起了....:faint

國內人仕話要磨短的啊,我想,信佢地就係:L
(這個消息,其實出左NEX無耐國內貴人已經試灑,因有破壞性改做,小弟上文說用不到,免得有意外發生)

國內人仕敢作敢為....(5DII打板就會磨反光板:L ) 小弟都係唔多敢做...
回復 支持 反對

中級用戶

今日終於&#32966;粗粗試左,結果係成功既。

原來 G21 對護翼係闊過 NEX 塊 CMOS 既,所以只要裝得落就冇問題,唔怕隊花塊 CMOS 或者 jam shutter。

不過國內人仕又話得唔得要睇 serial number,枝鏡個 serial 係 8184xxx,希望有參考價值啦。

EDIT: 玩完之後發現部機入面護翼個位有個印,應該係掂到或者壓到,玩之前真係要三思……:L

評分

參與人數 1威望 +1 收起 理由
ethmen + 1 感動

查看全部評分

回復 支持 反對

新手入門

我想問下  L39 同M39 係唔係一樣
回復 支持 反對

資深會員

原帖由 lok0122 於 2010-10-2 01:08 AM 發表
我想問下  L39 同M39 係唔係一樣

請參考 Q7

另補充多句, 西德都出過部 Braun Paxette ,其鏡頭後口都係39mm,有些賣家會寫M39 ,不過這跟L39是不同的!法籣距大約係L39 跟 M42之間,所以無接環可配。這要小心啊
回復 支持 反對

高級用戶

請問師兄有冇俾Exakta mount落NEX&#22021;轉接環賣呢?
回復 支持 反對

資深會員

有,我用緊,可以幫你訂,PM我

(Steinheil 55 1.9用緊無問題)
回復 支持 反對

初來乍到

小弟見各大大玩得好開心,都想入Nex5/7
請問各位師兄 Kipon mount 可以嗎?價格如何?
可有其他介紹?
計劃先上 G mount,再上 M mount,最後 F mount
家中玻璃如下

Contax G21,25,45,90
M3 50mm 1.5, 35mm 2.8
Nikon 一堆

敬希各師兄多多指點,在此謝過^_^
回復 支持 反對