DCHome.net 數碼天地論壇

樓主: ethmen

[機鏡討論] NEX 手動鏡分享 ( 14/1/2012 update : 投資考察團 帶埋你去睇廠 1 )

資深會員

NEX7傳聞喎....

唔係Kipon的,高精度
LM 228 ContaxG 550 NikonG 298
PM我就係
回復 支持 反對

銀牌會員

剛買 NEX & 福仔 20mm/f4, 但不能拍照?! 是否須turn on "無鏡頭釋放快門" ?  
C-hing 請教導, tks.
ps: 哪裡可以買到平43mm filter ??
回復 支持 反對

資深會員

唔好講教導la,淺談分享,有來有住,希望大家身處同一毒坑,互相毒~

REF:
Q2: MF補助在那裡 ?
A2: 確保設定內[MF補助]為ON及[無鏡頭釋放快門] 為啟動 ,影相時按左下角的鍵,就有分別 x7 跟x14的補助

建議唔好用,
1.便宜的在廣角有好大影響 (暗角) (裝到都已經好好...如下)
2. 43的真係難找D
3. 對不起,小弟真係未聽過 Voigtländer 有支20/4 的,所以真係唔知... (其實係咪Color-Skopar 20mm f/3.5??)
回復 支持 反對

銀牌會員

原帖由 ethmen 於 2010-10-15 08:41 PM 發表
唔好講教導la,淺談分享,有來有住,希望大家身處同一毒坑,互相毒~

REF:
Q2: MF補助在那裡 ?
A2: 確保設定內[MF補助]為ON及[無鏡頭釋放快門] 為啟動 ,影相時按左下角的鍵,就有分別 x7 跟x14的補助

建 ...

抑或是nikon支20mmF4.0餅鏡!
Sony A7
Leica 35F1.4,50F2.0,90F2.0
Voiglandler 35F1.4,50F1.1
Fujifilm XT1, 14F2.8, 35.F1.4,18-55,55-200
回復 支持 反對

資深會員

原帖由 CYY 於 2010-10-21 10:53 AM 發表

抑或是nikon支20mmF4.0餅鏡!

珍品
回復 支持 反對

銀牌會員

回覆 #23 ethmen 的帖子

SORRY! 是Voigtlander 21mm f4. 貪拒輕<109g>, 銀色鏡身, 簡單Biogon設計.
但與kit lens比較, 它並不特別shap?! 可能我用21/4時是"全手動" <白平衡, ISO, 曝光, 對焦...>, 用kit lens是全auto, 技術有待改進...

買43mm filter 是為保護鏡頭 (相信很難買到43mm polarizer?!>. 天祥買21/4時, 只有B+W, 覺得好貴, 所以請教哪裡可以買到平43mm filter. :L
回復 支持 反對

資深會員

唔係特別Sharp....如果比Kit lens唔 sharp 就好有問題,
全手動???
WB ....你用自訂的話,應該好準才是? (我倒覺得Sony NEX 或 DSLR的 AWB係十分可靠,至少比N/C兩家都好好多)
ISO.... 應該唔關Sharp事. (段估你都唔會日光日白開6400吧,Auto的話,佢都會盡量俾到你1/30s)
曝光....用手動.即係Sunny16? 這個年代我想都係用番電子測光會好一點吧。再者...都係唔關Sharp事。

唯一有可能的,就係 對焦,用MF 補助去確認焦點。
真係無理由定焦會比Kit Zoom 差的啊!就算我找支195x年的鏡,中心成像點都好過支 Kit。

43mm...真係幫唔到你...真係難找
回復 支持 反對

銀牌會員

感謝ching無私分享,對我地呢d新手好有幫助,又學到&#22050;喇
回復 支持 反對

1萬

資深會員

攝影新手,學習中...

有咩平價35mm手動介紹下
NEX-5用 謝謝
回復 支持 反對

銀牌會員

原帖由 Davis 於 2010-11-10 11:02 PM 發表
有咩平價35mm手動介紹下
NEX-5用 謝謝

ching~你好,
你心目中咩價位到呀??
35mm x1.5 =52.5mm = 變左標準鏡
回復 支持 反對

1萬

資深會員

攝影新手,學習中...

原帖由 松田先生 於 2010-11-11 10:49 發表

ching~你好,
你心目中咩價位到呀??
35mm x1.5 =52.5mm = 變左標準鏡

其實我已經睇中左一支(cantax 紅T* 35 f/2.8)
不過已家未有錢玩,我已有一支Helios44M
不過58mm有時唔太方便,所以想搵支幾舊水既35mm頂住先
因為小弟對手動鏡知識上淺,所以請教下各位師兄,噹大家吹下水交流下
回復 支持 反對

資深會員

原帖由 Davis 於 2010-11-11 11:39 PM 發表

其實我已經睇中左一支(cantax 紅T* 35 f/2.8)
因為小弟對手動鏡知識上淺,所以請教下各位師兄,噹大家吹下水交流 ...

無錯,35mm確實好玩好多 (其實ASPC 同 FF 都好好玩)

小弟愛玩舊鏡,CY的...對小弟來說 太新、太貴 ,等其他師兄補充好了

個人推介 (只講M42 ...夠多元化)

富士 EBC 35 2.8 >抗耀好、好靚色彩(平民版)、反差適中
大姑媽 三代 >要易找,平(因為實在太多產了,仲有三代,可以講話價錢合理) > 一街都係....  [不過我比較喜歡初代 Takumar]

{p.s. 如果你愛[超]高反差 mamiya SX 35係好選擇 (只係我唔愛&#21867;)}

西德
Schneider-Kreuznach C-Curtagon 35mm f2.8 > 解析度&#36921;怪物級的 風景專用頭 (對焦距係 1M至20M),別號  渺小的神眼 [跟以下這支不同]
Schneider-Kreuznach Curtagon 35mm f2.8 > 正常好多的實用頭(比神眼來說),解析度高 (雖未及神眼)>>影出來有灰感(因為影得出)+低反差,控光一流,立體感強
ISCO-GOTTINGEN Westron 35mm f2.8 > 利、冷、高反差 (雖為 Schneider 子公司,但跟Schneider完全不同) [講的係鐵版,唔係膠版]
Enna Lithagon 35mm f2.8  >[先注意:不適合新手或無耐性人仕, 用過就知 ENNA 支支鏡都好容易令人用到發火! 抗耀能力白痴級 、影出來唔起霧的要算方位、光圈點收都好,解析度俾日仔鏡仲要低 ] > 我係ENNA的Fans,顏色淡雅、影乜都超耐看、唔刺眼、好舒服、適合東方女性皮膚,白裡透粉。
Steinheil Auto-D-Quinaron 35mm f2.8  > 頂級! 色彩、反差、解析度、散景 都為上級品,重點是稀有度跟價錢同樣是上級品!

東德
CZJ Flektogon 35/2.4 > 東菜三寶之一、色濃(貴氣版) 、反差大

想要乜就自己揀 la~

[利益申報:上文提的,只有大姑嗎跟CZJ 小弟無持有   ]

評分

參與人數 1威望 +1 收起 理由
Davis + 1 精彩內容

查看全部評分

回復 支持 反對

銀牌會員

原帖由 Davis 於 2010-11-11 11:39 PM 發表

因為小弟對手動鏡知識上淺,所以請教下各位師兄,噹大家吹下水交流 ...

ching你好,
玩具&#22021;&#22050;,平有平玩,貴有貴玩,視乎自已能力喇~!!
我都係初玩,對鏡頭未有咁深入認識,等影多d玩多d,吸收多d經驗,一步一步上喇~!!
如ching想一千內,又唔介意大舊d,學樓上ching話齋,都係M42囉,多元化,一街都係~!!
共勉之~!!
回復 支持 反對

1萬

資深會員

攝影新手,學習中...

我都諗住搵返M42,因為已有一個接環可以唔洗再買

評分

松田先生 + 1 支持分~!!

查看全部評分

回復 支持 反對

資深會員

回覆 #1 ethmen 的帖子

ethmen cHing, 想請教如果用DKL mount 的手動鏡在 NEX 上,可以嗎? 還有甚麼需要注意地方?最近在二手區看到很 DKL mount 鏡頭放售,想買支一試。謝謝!
回復 支持 反對

資深會員

可以的,通當都係 DKL> M42 >NEX咁轉  (盡管有 DKL>NEX 的,但好難找,精度唔量,如果你玩番DSLR,個環就無用)

事實上DKL是不錯的,三間廠出,全是西德 [ 原福Voigtlander (唔係家下賣到貴一貴的 日福喎) 師奶Schneider 同 Rodenstock ]
{產量 : 師奶 > 原福 >>>>>>>>>>>>>>>>>>>Rodenstock(除了135外,全都是稀有品 }

當中的 女神的珠戒-Voigtlander Skoparex 35mm/F3.4更係精彩之作。

DKL 比M42平好多,原因為
1.構造方面,少了光圈環(要在接環上調),相反,你個DKL>M42 要買得好貴 [仲好難買到好的接環]
2.最近對焦距離 ,一般都係0.9M (短焦) ,0.6M那些係限量一點(貴一點) 而長焦更加遠好多(通當1.8M) ,實用性差好多好多。
3. 因為要做到精緻細小,光圈一般都唔係大,師奶的 50 1.9 已經係DKL中最大光圈 ,長焦都係f4 [盡管如此,所有西德鏡 ,無論M42/DKL光圈全開都係用得,唔似日仔鏡]
4. DKL發展史已經較[新] ,光圈葉通當都係5,6片 。而較早期的M42一般都有十片以上(散景當然靚D)
5. 個人意見,50 2.8的頭,只有 isco 50/2.8 Westanar (實際係Orthoscope 結構) 跟 50mm f2.8 Cassar S (變種triplet) [好多人把這兩支鏡為天塞] 係小弟值得推崇外,其他的50 2.8 天塞除左利之外,你找唔其他。(天塞50 通常都係Kit 鏡級別,俾人炒到要高斯級別...又真係有點那個:L )

回復 支持 反對

資深會員

回覆 #36 ethmen 的帖子

ethmen CHing,十分感謝你的無私分享,CHing 專業得像手動鏡百科。
我最近在 Flickr 上確實被那些用「老鏡」拍出來的照片吸引,尤其是那些獨特色彩和散景效果,更是迷人。但自己從來未用過手動鏡,只想用小本試試,唔知會不會中毒?:L
請問DKL>M42 mount 旺角信和有賣嗎?
回復 支持 反對

資深會員

唔毒都唔叫你玩....:L [其實好難講,睇下你頂唔頂得順la~,玩手動鏡....成人俾人話 自找麻煩的]
有一點要留意,好多新手以為手動鏡平,千方百計在網上找D唔知乜野Mount的鏡頭,特別係D無良賣家,唔知佢真係唔識定係點,寫埋D野真係無亂咁來。(乜野產地、品牌、年期都係價錢的指標)

e.g.
1.話CZJ / Pantacon / Meyer 係西德 野....大大隻字寫住made in GDR (German Democratic Republic=東德) [事實上係有西蔡的!(但唔係czj)]
2.無論東西德品牌後期都有日本代工的鏡頭 (Zoom鏡 ,PB Mount 為多)﹐又話係西德做...(大大隻字寫上made in japan)
重有好多好多....

總之,上網睇多D人地D試機相,唔好貪平!貪方便 ! [一年365日都仲係yahoo拍賣度,仲問乜鬼野支鏡好唔好啊....]
有時手動鏡貴,係貴得有價值係度!(稀有度...當然係主要因素)
初初玩,小弟唔多建議你玩番日仔野。 特別係效新那批,那跟本就同新鏡無分別,可能除左平外,跟本找唔到舊鏡的樂趣。

小弟係咁玩的, 俄 >東德>又玩番少少日仔> 西德 >跟住慢慢找出自己適合的鏡頭 (>>>跟住一屋都係鏡;P )

平價鏡,首推Helios 44-2 (係2喎!),主要係,當你頂得順佢的時候(係唔係都 Fog,影相要摘日) ,你玩好多鏡都無住而不利! [事實佢係一支好優秀的鏡頭 ,8光圈葉,大光圈,都算好短的最近對焦距。三百幾...你想點 ]

回復 支持 反對

資深會員

回覆 #38 ethmen 的帖子

ethmen CHing,感謝你詳盡的回覆,併分享你中毒之路!
但你可能已經變成像飲食界的蔡瀾和煮&#22050;蘇,那一間食店被他們題一題,果間店就排長龍。:faint
你首推果支Helios 44-2,本來在幾個二手網站都是買三百幾,現在已經變成$460 - $470了!!!:@  
請問日本福仔支40 / 1.4 (MC) 可以嗎? 謝謝!
回復 支持 反對

資深會員

哈哈,炒到咁開心,咁我又放番幾支先

日福支40 1.4 (MC)係 M Mount 新鏡(2004年Cosina做自己做番),上文都講左,小弟係D自找麻煩的人,新鏡唔多o岩我玩。這些好鏡留番俾其他師兄講解。
(抗耀太好、反差太高....電腦分析乜都完美的鏡頭...我只會做Job時會用law)

小弟係舊派人仕...
無錢(2千幾,我會玩純種西德鏡)
無格(小弟人格低賤,隨時可以在天祥買到的,唔玩)
無機(小弟無M9,只有A850 ,如果支鏡發揮唔到支鏡的本意(Full Frame),我又覺得唔值,所以我玩M42)
無良心 (玩有鉛玻璃,最好鑭系稀土玻璃 要花兩年恒溫退火,要有散發幅射的更佳 , 現在的樹脂 (膠)太環保了)

在舊鏡頭上,小弟只是小角色一名,還是多得很多達人指引, 空氣大神 除了Sony神喻外,亦係舊鏡&#36921;人
http://www.sonydslr.com.tw/alpha/viewtopic.php?f=10&t=37204

評分

TerenceYu + 1 深有同感,都係睇完空氣大中M42毒買A8 ...

查看全部評分

回復 支持 反對