DCHome.net 數碼天地論壇

樓主: ethmen

[機鏡討論] NEX 手動鏡分享 ( 14/1/2012 update : 投資考察團 帶埋你去睇廠 1 )

資深會員

1Q 其實就大約等於 香港的Q 嘜 咁解
當時東德廠俾自己的標準....實際上無乜意思的。(有無1Q鏡頭都係無分別)

Biotar 58 f2 小B我都有,基本上十分西德風的 (細密、空氣感重),始終大部份都係出產於戰前 (沒有分東西德時)
旋轉散景 在某D特定情況才會出現 ,沒有 俄八羽 咁轉 ,但散景遠勝。

接環同鏡都在我家 ,有興趣請PM我吧~
(小B我都係賣架~  ,當然俄八羽都有la~)
回復 支持 反對

新手入門

利害利害 !! 等我諗諗計計 :p
my instrument:
D90 nikkor 50 1.4G! 18-105vr
tamron 90 2.8
回復 支持 反對

資深會員

Read again

想得到, 就要影得到!!!
<b>
影得到, 就要影得好!!!
<b>
回復 支持 反對

高級用戶

實用資料,多謝分享!
回復 支持 反對

初來乍到

花了我1.5小時,追看完整篇Q & A

真的好好,對於剛買NEX的我,有如鏡海明燈

要揀真的很難揀,不懂歷史就看不穿當中端倪,

睇黎,要學精的確係一件難事:o

想玩手動鏡起初是覺得「得意」
最近買了第一支手動鏡,是最大路的M42
論SHARP不比KIT鏡明顯的SHARP,但色澤濃,陽光的淡黃色和鮮紅都很合我心意
但影完第一次,感受到果種滿足感,唔係以相片素質衡量,而是過程給我很大樂趣
果然很易愛上這「自找麻煩」的玩意
回復 支持 反對

高級用戶

想問下用手動鏡..但有光圈先決@@係咩原理來~~
回復 支持 反對

資深會員

原帖由 wing476 於 2011-9-25 12:07 AM 發表
想問下用手動鏡..但有光圈先決@@係咩原理來~~

咩原理....嗯

事實上現今所有DSLR的測光系統都係 TTL (Through The Lens) [p.s. 無錯,閃光燈都係]

由鏡頭進光入CMOS 去測光,測出所需快門 。
手動鏡收光圈時,CMOS已經感應到 少了光線進入 ,再計出所需快門。(原理就係咁)

暫時只有Nikon把這本來有的功能在(廠方認為) 的初階機 (10K樓下) 封鎖起來。

其他廠均沒有這個限制。
回復 支持 反對

高級用戶

原帖由 ethmen 於 2011-9-25 12:45 AM 發表

咩原理....嗯

事實上現今所有DSLR的測光系統都係 TTL (Through The Lens) [p.s. 無錯,閃光燈都係]

手動鏡收光圈時,CMOS已經感應到 少了光線進入 ,再計 ...

原來係甘 ..甘都幾方便@@..起馬有時想影快d果陣唔洗搞甘多野

回復 支持 反對

新手入門

新手一名~請問各位高手這鏡用什麼Mount呢,&大約值幾錢? IMG_3247.jpg IMG_3248.jpg
450D+直度+Nissin Di622
窮人三寶~18-55is 55-250is 50.8II
=越買越窮!!
回復 支持 反對

資深會員

原帖由 ivan-tsui 於 2011-9-26 09:50 PM 發表
新手一名~請問各位高手這鏡用什麼Mount呢,&大約值幾錢?16208461620847

點解你唔直接問個賣家呢?

(CY Mount的日仔貨MMJ,幾錢就唔講la~個個唔同)

回復 支持 反對

新手入門

原帖由 ethmen 於 2011-9-27 03:29 AM 發表

點解你唔直接問個賣家呢?

(CY Mount的日仔貨MMJ,幾錢就唔講la~個個唔同)

唔該曬你先!
這鏡係我同事的,吹水時講開佢以前影相,係床下底摷返技鏡出
黎借我玩,諗住買個mount玩下,(用nex)
450D+直度+Nissin Di622
窮人三寶~18-55is 55-250is 50.8II
=越買越窮!!
回復 支持 反對

資深會員

原帖由 ivan-tsui 於 2011-9-27 09:47 AM 發表

唔該曬你先!
這鏡係我同事的,吹水時講開佢以前影相,係床下底摷返技鏡出
黎借我玩,諗住買個mount玩下,(用nex)

有得借,就梗係借來玩下la~

床下底....會唔會生左菇啊...

Anyway, 行出第一步,借左來玩下先,慢慢玩下手動的樂趣。
CY算係好新的鏡頭,應該無乜難度的。
回復 支持 反對

新手入門

回覆 #70 ethmen 的帖子

麻煩C-hing PM個m42 mount牌子~~~
回復 支持 反對

中級用戶

原帖由 ethmen 於 2011-9-25 12:45 AM 發表

咩原理....嗯

手動鏡收光圈時,CMOS已經感應到 少了光線進入 ,再計 ...

如果無得用TTL,請問d90點測光嫁?
回復 支持 反對

資深會員

原帖由 jtsl 於 2011-10-2 12:50 AM 發表

如果無得用TTL,請問d90點測光嫁?

當D90偵測到支鏡唔係Nikon的AF鏡 (e.g. 任何手動 包括自家Nikon的手動鏡:@ ) 就會封左這個測光功能。

簡單講,任何10k樓下的Nikon機玩任何手動鏡都無測光。(自己帶個測光錶.....:L )

[P.S.: 一字咁淺,Nikon要賺到盡,自家的手動鏡已經停產了,特登唔支援 (中高階機就見錢開眼) ,低階機 ($5K 樓下)仲堅,一定要貴價的G鏡先用得....]

[相反 Sony DSLR 就開心好多了,廿年前的Minolta 都仲可以AF,60年前的M42鏡都仲可以測光、防手震]
回復 支持 反對

中級用戶

我想問下大家
有無人用過Leica Elmarit 90mm f 2.8 (R)   
你地對呢支鏡頭有無咩特別評價呢
同埋接上R-NEX 轉接器 會唔會插到sensor呢 :L

而家見到英國有公司賣緊£199 有D心動 (我人在香港
唔知呢個價 係香港算唔算合理呢

回復 支持 反對

高級用戶

wanna get Minolta MD 24mm f2.8 w.rokkor.x, but don't know where to find.
See what I see, then u can feel what I feel.
回復 支持 反對

資深會員

原帖由 iurban 於 2011-10-10 10:31 PM 發表
wanna get Minolta MD 24mm f2.8 w.rokkor.x, but don't know where to find.

以舊鏡來說,
1.當其時SLR做到24係比較難
2.所以好貴
3. FF上,24 已經好Wide,唔會咁多攝影師用

4. 不過,MD比MC確實多很多很多 了~

所以唔會大量生產

只能講,等下二手放出來la~

[小弟都有支Minolta MC 17/4 的~]
回復 支持 反對

資深會員

原帖由 joechunlam 於 2011-10-9 06:10 PM 發表
我想問下大家
有無人用過Leica Elmarit 90mm f 2.8 (R)   
你地對呢支鏡頭有無咩特別評價呢
同埋接上R-NEX 轉接器 會唔會插到sensor呢 :L

而家見到英國有公司賣緊£199 有D心動 ...

R鏡係SLR鏡,鐵定唔會插Sensor的。 [而且R鏡可以上Nikon ,Canon ,Sony DSLR機喎]

這支鏡比較長久 由 1964 年到 1996年才停產,而且有德產及加拿大產,二刀、三刀,價錢亦有分別。
[比較不喜歡談價錢,Condition 亦係好重要因素啊,一味找最低價,你就好易中招,所謂合理,就係你有無做功課&#21867;]

R鏡小弟得一支,師奶做的 (我係師奶Fans) ,不能作準。

唯一一支Leica 鏡係L39  90/4 戰前版,睇落好舒服,空氣感強、層次豐富。

不過Leica 還不是小弟杯茶,所以就請其他師兄分享好了

評分

參與人數 1威望 +1 收起 理由
TerenceYu + 1 準確捕捉

查看全部評分

回復 支持 反對

中級用戶

原帖由 ethmen 於 2011-10-11 11:50 AM 發表

R鏡係SLR鏡,鐵定唔會插Sensor的。 [而且R鏡可以上Nikon ,Canon ,Sony DSLR機喎]

這支鏡比較長久 由 1964 年到 1996年才停產,而且有德產及加拿大產,二刀、三刀,價錢亦有分別。
[比較不喜歡談價錢,C ...

個間係英國其中一間大型連鎖店
所以質量應該保證

而且我再上網睇過下 d sample 貌似ok唔錯

可惜相逢恨晚 我打電話問個陣已經賣左 :cry

多謝師兄gum詳細的回答
回復 支持 反對