edlo 發表於 2010-8-17 22:25:45 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

#2 海天一色, 蔚南的天, 深藍的海, 沒有用CPL, 沒有PS, 肉眼看到的, 就是這樣. 可能細圖看得不清楚, 水平線上有幾個小點, 是遠方鑽油台.

#3 訓覺既船倉. 上下層各有3個床位. 兩排一共就可以訓到12人. 右手邊就係我地訓既房仔.

#6 我釣到既第一條既池仔. 鏡頭蓋係77mm.

#7 朝早釣到既池仔, 其中一條就切左黎做刺身. 好甜 :) 基本上, 釣到上黎既魚, 都可以叫船家幫手切黎即刻食.

#8 我人生中釣到既第一條大魚. 英文叫Rainbow Runner. 船家就叫佢地做"蕃薯"魚.
鏡頭蓋係77mm.

#9 船家劏左一條薯仔, 切片用鹽醃好然後攞去曬. 晚餐就煮左部分食, 幾好味 :)

#13 鬼頭刀 (aka Mahi-mahi; google到英文學名叫Coryphaena Hippurus). 初初釣上黎既時候係螢光黃色, 好靚. 但係個樣就好惡, 有d似史前生物

#14 我地今次總漁獲. 朋友上次去就鋪滿成地. 雖然唔算大豐收, 但我都覺得好興奮. 中間最大紅色果條, 就係鱆紅魚, ~27lb!

#15 我釣到幾條Rainbow Runner, 攞左條細既返屋企. 5隻貓都走埋去聞. 我同小fan講, 下次去一定要釣到條黃鰭吞拿. 食自己親手釣既拖羅 :)

朋友兩年前去南海油田釣魚, 我睇完相之後話有興趣, 想去試下. 今年終於有機會去體驗 :)

星期五晚, 十點鐘觀塘公眾碼頭出發. 第一次上漁船, 感覺新奇好玩. 漁船加有訓覺既船倉, 有冷氣, 但就訓覺既位置就非常淺窄. 每人只有一個小小長條形既間隔. 感覺就好似以前參觀潛水艇軍人訓既位咁. 同行有老外, 我覺得佢地會訓得辛苦一d. 訓覺既船倉入面仲有一間房仔, 可以訓6個人. 朋友係女仔, 所以我就同佢加老公再另加一位朋友, 就訓房仔.

因為出公海, 浪一般都比較大, 所以我一直keep住食暈浪丸. 原來除左暈浪丸, 仲有暈浪貼. 圓形細細塊膠布仔, 貼响耳仔後面, 可以有效72小時. 聽朋友講, 今次唔算大浪, 我都叫頂得住. 係第一晚未習慣, 拋下拋下唔係訓得幾好. 之後可以適應左, 加上釣魚好攰, 就已唔覺. 反而係上岸之後個人就覺得浮浮地.

講返當晚, 出公海前, 船家就去附近既漁船買池魚仔同墨魚, 用黎做餌. 朋友講, 呢d池魚仔同食池魚刺身係一樣. 攪掂好就正式出發. 船無停過一直行到星期六朝大約5~6am, 差唔多9個鐘. 就開始慢駛. 有團友就開始响船尾拖釣. 然後無耐就到達第一個鑽油台.

第一次親眼見到鑽油台, 仲要係咁近距離, 真係興奮到唔識形容.

另外加上天氣好, 响一望無際既大海水平線睇日出, 感覺更加美妙. 可惜房入面冷氣太大, 一攞相機出黎即刻fog晒. 唯有用iphone影左幾相留念. 第2朝本黎諗到早d起身, 但太攰, 聽完鬧鐘叫繼續再訓.

泊好响鑽油台之後, 就開始正式釣魚. 我問朋友點解可以泊响鑽油台, 佢都話唔知點解可以, 不過有時如果有某d工程, 佢地係會趕既. 另外點解要泊响鑽油台, 朋友就話鑽油台附近會比較聚魚.

公海既海水, 非常之藍, 非常之清澈. 朝早既時間好多船家叫池仔既魚游埋黎. 而所謂既池仔, 係比之前一晚買黎做餌既池魚再大幾個碼既池魚. 我釣左兩三條池仔.

釣池仔用南極蝦釣, 釣左上黎既池仔就用黎做餌, 再去釣更大既魚. 釣到既大魚就比人食. 成條food chain就係咁樣出左黎 :P

不過船家都切左一條池仔黎做刺身, 肉質好甜. 另外有幾條就煮左黎做午餐.

釣左一輪, 船家見唔係太多大魚, 就駛向另一個鑽油台. 朋友話果度有十幾個鑽油台. 不過比較多黃鰭吞拿魚既只係其中幾個.

釣魚團係包午餐, 晚餐同宵夜. 啤酒汽水都有. 早餐就有公仔麵供應. 開頭我以為係游水河既到會, 點知原來所有飯餱都係用船主老婆一手包辦, 好食都唔停得口. 仲要廚房只係一個細細角落既位置. 老闆娘就有本事變出5餱一湯. 飯後有西瓜食.

星期六成日就係不停釣魚. 到下畫既時候, 我釣到一條佢地叫"蕃薯"既大魚. "蕃薯"英文係Rainbow Runner. 咁大個仔第一次釣到咁大條魚, 開心到飛起. 之後好好彩, 再釣多幾條.

船家劏左一條薯仔, 切片用鹽醃好然後攞去曬. 晚餐就煮左部分食, 幾好味.

黃昏時, 見到水平線日落, 下次如果有機會再去, 我會考慮帶埋長鏡 :P

夜晚開始有人釣到黃鰭吞拿魚. 吞拿魚掙扎時既爆炸力係好驚人, 我見釣到既人都要出盡力, 好辛苦先可以拉到條魚上水. 星期六晚, 有人釣通宵, 船家話黃鰭吞拿魚凌晨3點時就會開始出黎搵食.

星期日朝早6點左右就開始回程. 因水流關係, 唔係順水, 所以要成下晝4點半先返到觀塘碼頭.

總括黎講, 今次係一次好特別既人生體驗, 有機會, 我會再去^^

下次一定要釣到黃鰭吞拿魚!

PS: 船主有4隻貓1隻狗, 可惜今次無帶貓貓出海, 同貓貓緣慳一面.

其他相片: http://www.fotop.net/edwardtsang/southchinasea

評分

參與人數 39威望 +40 收起 理由
蝶蝶不休 + 1 精彩內容
ngwc2002 + 1 有內涵
da83 + 1 精彩內容
simon1749 + 1 精彩內容
philex + 1 構圖美觀
松田先生 + 1 好氣氛
philip1943 + 1 精彩內容
chan_e_q + 1 內容極之精彩.......
joshua214 + 1 新鮮魚生
dickykwanhk + 1 精彩內容
f_kwan91 + 1 好吸引的旅程~~~~~
簫拾壹郎 + 1 精彩內容
楊哥哥 + 1 精彩內容
gorman23 + 1 精彩內容
patrickcheung + 1 精彩內容
echeung2010 + 1 精彩內容
alkuan + 1 精彩內容
slp + 1 準確捕捉
chunandrew + 1 印象深刻
lyyu1991 + 1 精彩內容

查看全部評分

AU264 發表於 2010-8-18 01:21:45 | 顯示全部樓層

回覆 #1 edlo 的帖子

你個行程真係好正^^
回復 支持 反對

Prostaff_hk 發表於 2010-8-18 09:05:39 | 顯示全部樓層
好正
回復 支持 反對

美能達BB 發表於 2010-8-18 13:01:05 | 顯示全部樓層
請問:
呢D 旅程點樣搞架?
暈浪貼係邊度買?
回復 支持 反對

sommerfeldt 發表於 2010-8-18 14:01:47 | 顯示全部樓層
回復 支持 反對

jonathanchli 發表於 2010-8-18 14:12:35 | 顯示全部樓層
#13 鬼頭刀: aka Mahi-mahi and is very tasty!
回復 支持 反對

Hellseeker 發表於 2010-8-18 14:49:55 | 顯示全部樓層
好正既體驗!!!
回復 支持 反對

CP4571 發表於 2010-8-18 14:53:04 | 顯示全部樓層
"蕃薯" 叫做 "拉輪" , 現今南油的魚獲已大不如前, 尢其是瓜子斑.........!
回復 支持 反對

unkuku 發表於 2010-8-18 19:06:45 | 顯示全部樓層
回復 支持 反對

edlo  樓主| 發表於 2010-8-18 19:16:28 | 顯示全部樓層
原帖由 美能達BB 於 2010-8-18 01:01 PM 發表
請問:
呢D 旅程點樣搞架?
暈浪貼係邊度買?

旅程係朋友既同事安排, 所以我都唔係太清楚詳情

暈浪貼朋友係响藥房買, 你可以問下.
回復 支持 反對

edlo  樓主| 發表於 2010-8-18 19:17:17 | 顯示全部樓層
原帖由 jonathanchli 於 2010-8-18 02:12 PM 發表
#13 鬼頭刀: aka Mahi-mahi and is very tasty!

又學多個名, 謝謝師兄 口味可能就人人唔同;P
回復 支持 反對

joe_912 發表於 2010-8-18 19:17:54 | 顯示全部樓層
回復 支持 反對

edlo  樓主| 發表於 2010-8-18 19:22:39 | 顯示全部樓層
原帖由 CP4571 於 2010-8-18 02:53 PM 發表
"蕃薯" 叫做 "拉輪" , 現今南油的魚獲已大不如前, 尢其是瓜子斑.........!

每條魚都有幾個名, 謝謝師兄

同船有人拖釣時釣到一條石斑, 不過我就唔係邊一種.

請問如果要釣石斑要放到幾深呢?
回復 支持 反對

edlo  樓主| 發表於 2010-8-18 19:22:52 | 顯示全部樓層
謝謝大家賞圖
回復 支持 反對

CP4571 發表於 2010-8-18 20:35:23 | 顯示全部樓層

回覆 #13 edlo 的帖子

以船行時間來看,你們應該去近台,距離香港約60海里,石斑通常在底層或在鑽油台架邊,若在底層約150米深.但架邊就很淺水.
回復 支持 反對

edlo  樓主| 發表於 2010-8-18 23:34:50 | 顯示全部樓層
原帖由 CP4571 於 2010-8-18 08:35 PM 發表
以船行時間來看,你們應該去近台,距離香港約60海里,石斑通常在底層或在鑽油台架邊,若在底層約150米深.但架邊就很淺水.

釣魚真係有好多學問, thanks

我地泊過兩個台, 不過臨走時唔記得問船家攞gps位置. 聽朋友講好似果兩個台附近就比較多吞拿.
回復 支持 反對

keitata 發表於 2010-8-19 00:46:41 | 顯示全部樓層
  tks for sharing, wonderful!!!
回復 支持 反對

stpnlau 發表於 2010-8-19 04:51:44 | 顯示全部樓層
good pics
回復 支持 反對

edlo  樓主| 發表於 2010-8-20 10:36:11 | 顯示全部樓層
謝謝大家賞圖和賜分
回復 支持 反對

freya 發表於 2010-8-20 12:38:03 | 顯示全部樓層
回復 支持 反對