版務提問及建議

joEjoE 發表於 2006-6-14 15:27:54 | 顯示全部樓層 |閱讀模式
有關 SONY 及 MINOLTA 的版務的提問及建議可在這個 THREAD 內進行。
fai0 發表於 2006-6-14 15:41:18 | 顯示全部樓層
我建議係 Sony 區同 Minolta 區整個置頂 Post 講下而家呢三個分區有咩意思

另外其實應唔應該變做 alpha mount 討論區呢?
正如係呢到
http://www.dchome.net/viewthread ... page%3D1&page=3
狂徒-明 所講
Sony + Minolta 鏡 or D7D / D5D + Sony 鏡既問題遲早有

而家呢個分法就唔知 post 去邊好

回復 支持 反對

tom07 發表於 2006-6-15 03:48:20 | 顯示全部樓層
其實可以開番個DC分版 for Cybershot or Dimage
回復 支持 反對

尼奧 發表於 2006-6-15 22:01:45 | 顯示全部樓層
建議於開一個子版為鏡頭相片分享區.
回復 支持 反對

joEjoE  樓主| 發表於 2006-6-16 12:15:03 | 顯示全部樓層
原帖由 fai0 於 2006-6-14 03:41 PM 發表
我建議係 Sony 區同 Minolta 區整個置頂 Post 講下而家呢三個分區有咩意思

另外其實應唔應該變做 alpha mount 討論區呢?
正如係呢到
http://www.dchome.net/viewthread ... xtra=page%3D1&a ...

三個分區有咩意思? 唔係好明,而家係有一個 Sony 主版區及四個子版區,Sony 主區主要討論 Sony 機鏡及一切關於 Sony 的配件及技術問題。

至於會否改為 alpha mount 討論區,版主團隊正在考慮中,主要視乎貼文數量及人流量及主題討論是否能清晰界定。

最後...你上文提及的問題....如有發現不知該貼到那個區的話可先貼在 Sony 區主版。
回復 支持 反對

joEjoE  樓主| 發表於 2006-6-16 12:18:02 | 顯示全部樓層
原帖由 tom07 於 2006-6-15 03:48 AM 發表
其實可以開番個DC分版 for Cybershot or Dimage

正在考慮當中,但要視乎 Sony 主版的貼文數量及人流量來決定,如像現時關於 DC 的貼文量,暫時集中在個別主版中討論會比較方便。
回復 支持 反對

joEjoE  樓主| 發表於 2006-6-16 12:19:03 | 顯示全部樓層
原帖由 neoshum 於 2006-6-15 10:01 PM 發表
建議於開一個子版為鏡頭相片分享區.

照片分享可貼到相關的分區。
回復 支持 反對

tom07 發表於 2006-6-17 10:47:06 | 顯示全部樓層
原帖由 joEjoE 於 2006-6-16 12:18 PM 發表

正在考慮當中,但要視乎 Sony 主版的貼文數量及人流量來決定,如像現時關於 DC 的貼文量,暫時集中在個別主版中討論會比較方便。

tHX.....i c
回復 支持 反對

007479 發表於 2006-11-26 22:19:31 | 顯示全部樓層
忘記了...想問問  「各類鏡頭照片徵集區」 的相片是否邊長最少有一邊為800  ?
另外相片是否一定要直出...?輕微ps...如拉光暗...調整反差等可否接受...?
回復 支持 反對

PP 發表於 2006-12-1 00:02:20 | 顯示全部樓層
原帖由 007479 於 2006-11-26 10:19 PM 發表
忘記了...想問問  「各類鏡頭照片徵集區」 的相片是否邊長最少有一邊為800  ?
另外相片是否一定要直出...?輕微ps...如拉光暗...調整反差等可否接受...?

最長一邊長度要係 700
ps 可以接受
回復 支持 反對

timmysfxc 發表於 2007-4-27 12:12:04 | 顯示全部樓層
唔知 副廠鏡相片 可唔可以加埋入照片徵集區?
或者開多一個「各類副廠鏡頭照片徵集區」。
回復 支持 反對

joEjoE  樓主| 發表於 2007-5-4 14:58:14 | 顯示全部樓層
原帖由 timmysfxc 於 2007-4-27 12:12 PM 發表
唔知 副廠鏡相片 可唔可以加埋入照片徵集區?
或者開多一個「各類副廠鏡頭照片徵集區」。

現時只想先搞好 Sony�Minolta 的「各類鏡頭照片徵集區」。

副廠鏡拍的照片可以貼到 -  http://www.dchome.net/forumdisplay.php?fid=104

謝謝你的提問。
回復 支持 反對

m23 發表於 2007-10-21 22:17:03 | 顯示全部樓層

有關近來討論區的爭執

唔知點解,近來 S 區多左好多"嗌交" Post
每次 D 嗌交 post 通常都係圍繞某位版友,
而且往往也是某版友的一些不恰當語氣引起,
這樣對 S 區而言似乎也不是一個健康的發展

希望版主或者其他管理人員可唔可以多 D 留意 / 關注一下。
回復 支持 反對

joEjoE  樓主| 發表於 2007-11-30 15:50:50 | 顯示全部樓層
原帖由 m23 於 2007-10-21 10:17 PM 發表
唔知點解,近來 S 區多左好多"嗌交" Post
每次 D 嗌交 post 通常都係圍繞某位版友,
而且往往也是某版友的一些不恰當語氣引起,
這樣對 S 區而言似乎也不是一個健康的發展

希望版主或者其他管理人員可唔可 ...

收到及關注中。

謝謝你的意見。
回復 支持 反對

alexyiu33 發表於 2008-1-27 20:55:57 | 顯示全部樓層
雖然我係Canon人,但都經常睇Sony (因A200 & A700好吸引)
但Sony區沒有一個Sony DSLR & DC Product 價錢List,像Canon區: http://www.dchome.net/viewthread ... &extra=page%3D1
比較清楚及集中
回復 支持 反對

joEjoE  樓主| 發表於 2008-1-28 12:59:28 | 顯示全部樓層
原帖由 alexyiu33 於 2008-1-27 08:55 PM 發表
雖然我係Canon人,但都經常睇Sony (因A200 & A700好吸引)
但Sony區沒有一個Sony DSLR & DC Product 價錢List,像Canon區: http://www.dchome.net/viewthread ... &extra=page%3D1
比較清楚及集中

http://www.dchome.net/viewthread.php?tid=457426
回復 支持 反對

mathk 發表於 2008-2-14 22:37:28 | 顯示全部樓層
眼見今年Sony 版烽煙四起、xx為患,
請問現在是否適宜制定此版發文、回文(輕量)指引??
回復 支持 反對

joEjoE  樓主| 發表於 2008-2-15 13:24:20 | 顯示全部樓層
原帖由 mathk 於 2008-2-14 10:37 PM 發表
眼見今年Sony 版烽煙四起、xx為患,
請問現在是否適宜制定此版發文、回文(輕量)指引??

版主團隊正在商討中,一有結果馬上公佈。
回復 支持 反對

chewlun 發表於 2008-2-21 11:28:09 | 顯示全部樓層
亦敬希某些Sony/minolta fans 不要有着過份狂熱愛戴意識形態!

對Sony/minolta products應有讚有彈!冇可能有版友持相反意見時就即叫人轉會!
回復 支持 反對

joEjoE  樓主| 發表於 2008-2-21 15:45:09 | 顯示全部樓層
原帖由 chewlun 於 2008-2-21 11:28 AM 發表
亦敬希某些Sony/minolta fans 不要有着過份狂熱愛戴意識形態!

對Sony/minolta products應有讚有彈!冇可能有版友持相反意見時就即叫人轉會!

所謂過份人言人殊各人各有標準,只要在不違犯版規下大家可以互相討論交流。

是否因持相反意見就一定會有人叫人轉會? 而且所謂叫人轉會是你個人的看法,

在其他版友眼中只是一種建議而已,而且在本區討論也應以切合本區主題為原則。

不應開新帖....問 例如:

我己有了 Sony 的 DSLR 為什麼 Canon 的鏡頭價錢平過 Sony..?  

如果在吹水區問,答案就一定會是你覺得 Canon 平為什麼不買 Canon ?
回復 支持 反對