新手35/2 asph summicron-m

rogerx 發表於 2010-10-14 10:27:25 | 顯示全部樓層
原帖由 icemanh 於 2010-10-14 09:21 AM 發表

二手店當然咁講,因為佢地主力係賣舊鏡 

都可以咁講!但工藝上及用料上舊鏡跟現代鏡確有不同。
如古董錶點解要百萬,但講性能又點及一隻電子錶!
測高測温落水自動校對時間等樣樣都得。
都是老土一句,舊有舊味道,新有新利害,玩鏡各有所愛,
無話邊支好或差!
回復 支持 反對

icemanh 發表於 2010-10-14 23:25:35 | 顯示全部樓層
原帖由 rogerx 於 2010-10-14 10:27 AM 發表

都可以咁講!但工藝上及用料上舊鏡跟現代鏡確有不同。
如古董錶點解要百萬,但講性能又點及一隻電子錶!
測高測温落水自動校對時間等樣樣都得。
都是老土一句,舊有舊味道,新有新利害,玩鏡各有所 ...

唔係樣樣古董都值錢,你上 Ebay 睇有唔少古董o既人價都幾平o架!
同樣道光光緒銅錢都係唔值錢...
值錢o既古董,最主要係罕有。
如果個個床下底都有幾個唐三彩,唐三彩個價就唔係而家咁樣...

不過,我都係老鏡o既擁護者 :smile1 :smile1 :smile1
回復 支持 反對

designstevenyu 發表於 2010-11-13 13:23:19 | 顯示全部樓層
新鏡一定好過舊鏡你睇放大率就知la 以前做鏡點會諗放大率,只係玻璃用料舊一定用最好, 新鏡就用coating答救
回復 支持 反對

kenchak 發表於 2010-11-13 15:35:31 | 顯示全部樓層
想問下ching 七妹中"虎爪七妹"係咪比較好
回復 支持 反對

頭文字L  樓主| 發表於 2010-11-13 15:38:17 | 顯示全部樓層
German version silver chrome 7-elements is one of the best
回復 支持 反對

kenchak 發表於 2010-11-13 15:45:49 | 顯示全部樓層

回覆 #25 頭文字L 的帖子

銀色好貴過晒預算:cry
回復 支持 反對

頭文字L  樓主| 發表於 2010-11-14 10:33:42 | 顯示全部樓層
原帖由 kenchak 於 2010-11-13 03:45 PM 發表
銀色好貴過晒預算:cry

甘就第一代的8妹。。。人見仁愛,車見車載。。。
回復 支持 反對

kenchak 發表於 2010-11-14 11:38:58 | 顯示全部樓層

回覆 #27 頭文字L 的帖子

但我少影黑白:smile1
回復 支持 反對