M9, M8/.2 機頂有Leica字樣版本

fluorite 發表於 2010-10-8 13:57:52 | 顯示全部樓層 |閱讀模式
問各師兄, 我見過有d 師兄post過相M9, M8/.2 機頂有Leica刻字樣版本, 但一般是冇的, 但又冇聽聞Leica出過呢種特別版或係某d國家版本, 有冇師兄知? 係唔係出邊一般唔難買到定係好小?
didierlee 發表於 2010-10-8 17:29:13 | 顯示全部樓層
M8.2 Limited Edition for 60th Anniversary of People’s Republic of China:smile1
回復 支持 反對

fluorite  樓主| 發表於 2010-10-9 16:07:59 | 顯示全部樓層
Eg: see photo attach, I want to find this version of M9, Ching please can advise, thanks!:)

M8/.2 機頂有字版

M8/.2 機頂有字版

M9 機頂有字版

M9 機頂有字版
回復 支持 反對

kaho0338 發表於 2010-10-9 17:55:20 | 顯示全部樓層
this is DIY .........  silk screen print
回復 支持 反對

頭文字L 發表於 2010-10-9 19:56:42 | 顯示全部樓層
Oh ... Local make = DIY ; Leica make = A-La-Carte:faint
回復 支持 反對

didierlee 發表於 2010-10-9 21:10:42 | 顯示全部樓層
原帖由 kaho0338 於 2010-10-9 05:55 PM 發表
this is DIY .........  silk screen print

回復 支持 反對

fluorite  樓主| 發表於 2010-10-11 13:57:08 | 顯示全部樓層
原帖由 kaho0338 於 2010-10-9 05:55 PM 發表

DIY....:L 吳係呀花:L  係就呢d師兄技術都好高超下bor 係貞唔係呀....
回復 支持 反對

831wesley 發表於 2010-10-21 17:06:39 | 顯示全部樓層
係印的 :smile1
回復 支持 反對

fluorite  樓主| 發表於 2010-11-4 13:54:32 | 顯示全部樓層
Reply from Tin cheung gor gor, the with writen mark verison sure real once not DIY, from the machine location of Japan, because of japanese can afford to pay more than request Leica to made this special verison for them, than due to from the early model of M3 of Japan verison, not only M8 or M9 have this write mark
回復 支持 反對

icemanh 發表於 2010-11-4 16:03:53 | 顯示全部樓層
原帖由 fluorite 於 2010-11-4 01:54 PM 發表
than due to from the early model of M3 of Japan verison, not only M8 or M9 have this write mark

呢句唔係好明,可以解釋一下嗎? :L
:L :L
回復 支持 反對

fluorite  樓主| 發表於 2010-11-5 13:37:40 | 顯示全部樓層
天祥個哥哥仔話, 有字版係堅既唔係DIY, 係日本版, 因日本市場大同日本仔比得起銀, 因日本拉架d 機都係照定價發出去, 唔使比discount, 所以日本本土買拉架機會貴d, 且拉架重視日本市場, 應日本拉架要求同佢加印生產呢d有字版, 由M3年代已有, 並非M8, M9首見.
回復 支持 反對

icemanh 發表於 2010-11-9 17:15:50 | 顯示全部樓層
原帖由 fluorite 於 2010-11-5 01:37 PM 發表
應日本拉架要求同佢加印生產呢d有字版, 由M3年代已有, 並非M8, M9首見.

M3 應該係全部都有印喎... 日本特別版 m3? 未聽過....邊度有資料???
回復 支持 反對

duncanwong 發表於 2010-11-9 17:30:03 | 顯示全部樓層
原帖由 fluorite 於 2010-11-5 01:37 PM 發表
天祥個哥哥仔話, 有字版係堅既唔係DIY, 係日本版, 因日本市場大同日本仔比得起銀, 因日本拉架d 機都係照定價發出去, 唔使比discount, 所以日本本土買拉架機會貴d, 且拉架重視日本市場, 應日本拉架要求同佢加印生 ...

日本仔 version ..... I forget that is M6 or M7 (?) those Japan version with Leica script are print, not engrave

回復 支持 反對

jackiwc 發表於 2010-11-10 17:49:03 | 顯示全部樓層
我以前有部m7  日本版, 用耐左d 字會甩, 唔要好過要
回復 支持 反對