DCHome.net 數碼天地論壇

樓主: Samuel.K

草食男草蘆裝修日記

3萬

11萬

版務管理

超 齡 鏡 僮

QQ
其他冇乜大意見,只係,燈喉藏地台,係計時炸彈,祝你好運!
嚴格講,燈喉藏地台叫偷工減料,因為經門口行線係最短路線,
正路係,燈喉及水喉,一定係行牆身,
而且必須行垂直或水平,不容斜交,樓底燈例外,但仍不容斜交,
從拆開的物料看,以前都沒有燈喉行地台,
如果唔換地板,佢焗要行傳統方法,走牆身。
iMac Macbook Pro Retina  Macbook Air iPad mini 姣玫 iPhone 6s Plus Watch
回復 支持 反對

3萬

11萬

版務管理

超 齡 鏡 僮

QQ
我始終認為在地台內設PVC喉是不安全的,請看機電署文件:
另,從線路看,我只認為是為暗藏而挖地安裝,看不到日後如何更換電線。

電力(線路)規例 工作守則 - 2009年版

http://www.emsd.gov.hk/emsd/c_download/pps/pub/COP_C.pdf

P.96
(b) 裝於地板之下的線槽,應符合BS 4678 :第2 部或等效規定,
並應按下列情況採用合適的鋼板裝配:
(i) 如線槽不超過100 毫米闊,鋼板的厚度不應小於1.2 毫米;
(ii) 如線槽超過100 毫米闊,鋼板的厚度不應小於1.6 毫米;及
(iii) 如作為分隔及連接材料之用,鋼板的厚度不應小於1.0 毫
米。

P.149
(3) 使用聚氯乙烯或塑膠導管的線路裝置
(a) 導管彎位的內半徑最小應為導管外直徑的4 偣。

P.150
(a) 在可行情況下,所有電纜應以垂直或水平方向伸延,並應全線
平貼牆、柱、間壁或天花板等的表面。

P.151
(2) 聚氯乙烯絕緣、聚氯乙烯護套無裝甲電纜的安裝
(a) 由地板沿牆向上伸延的電纜如須保護,應裝設金屬的線槽護
蓋,其高度最少要距離完工地板水平1.5 米。
iMac Macbook Pro Retina  Macbook Air iPad mini 姣玫 iPhone 6s Plus Watch
回復 支持 反對

1萬

3萬

資深會員

只知kuso的小平民

忙到 pk, 唔知梨爺俾左咁多 comment, sorry 呀

原帖由 於 2010-10-11 19:48 發表
未得閒睇晒,但暗電線走地台...:L

走廊係上網線, 應該ok吧?
不過書房十字界豆腐就..... 因為 $450 一個掣位o既關係?

原帖由 於 2010-10-12 01:30 發表

界坑只係慳工,冇話偷唔偷懶... :L

但我見其他裝修唔界坑, 就咁爆坑, 爆到凹凹凸凸咁爛哂,
其實點做先叫做好啊??

原帖由 於 2010-10-12 01:34 發表

水泥有限錢,塑料袋係砂和碎石,睇圖係1:2:4調合,從下方鑿地台的圖看,我估要填高2吋,加埋牆身,未必夠用。

梨爺果然堅呀, 琴晚又見幾廿包野, 都唔明點會用咁多.........

原帖由 於 2010-10-12 01:36 發表

見到鋼筋唔係問題,好多時藏喉要在鋼筋底走,問題係補得好唔好...

例如煤氣喉? 我到而家都唔見煤氣喉, 我估佢應該埋得好入, o係鋼筋中間吧??

原帖由 於 2010-10-12 01:40 發表

背對背蘇底,最慳工夫。
係雞仔網,之前改過蘇底,加塊雞仔網補番英泥。
上手用雞仔網算好交帶,一般電器佬係搓埋舊報紙塞入去再填英泥...

原來呢 d 就係雞仔網, 因為我叫大判重做企缸用黑膠做防水, 佢話黑膠耐左會離殼,
又黐唔實瓦仔, 加雞仔網都只會好少少.

梨爺覺得企缸防水應該點做先為之正?? thanks

原帖由 於 2010-10-12 01:43 發表

隻隻企缸去水都係咁設計,有一圈水圍住,只係你隻靚好多
更好的設計是可抽起個濾芯清毛髮,否則定期要用哥士的....;)

我見隔離裝修 forum, 有兩個 case 係去水位就咁上塊鐵片,
去水渠又無隔氣, 入伙後一大陣屎渠味, 我先擔心乍,
不過我見自己企缸去水渠本身做左隔氣, 應該 ok 吧?

原帖由 於 2010-10-12 01:49 發表
其他冇乜大意見,只係,燈喉藏地台,係計時炸彈,祝你好運!
嚴格講,燈喉藏地台叫偷工減料,因為經門口行線係最短路線,
正路係,燈喉及水喉,一定係行牆身,
而且必須行垂直或水平,不容斜交,樓底燈例外,但仍不容斜交,
從拆開的物料看,以前都沒有燈喉行地台,
如果唔換地板,佢焗要行傳統方法,走牆身。

明白, 希望 ok 啦, 而家已經太遲了 :cry

最色危險係咪到鋪地板時, 釘四分夾板落地台, 怕師傅釘爆喉?
除此以外重有咩潛在危險啊? thanks again
懞懞查查渡歲月
戇戇居居過一年
回復 支持 反對

3萬

11萬

版務管理

超 齡 鏡 僮

QQ
逐項答你:

走廊係上網線, 應該ok吧?
不過書房十字界豆腐就..... 因為 $450 一個掣位o既關係?

首先,上網線 不能和電源線共用喉管,從你的相片看,應該沒有問題,係獨立藏喉,
LAN 或 天線 就咁埋地台都冇問題,因為不帶電,短路至多冇信號,冇乜危險。

但我見其他裝修唔界坑, 就咁爆坑, 爆到凹凹凸凸咁爛哂,
其實點做先叫做好啊??

冇話點做先叫好,機器平過人工,係驚佢界得太深,尤其地台,只係得幾吋厚,鑿得太深冇晒強度,其實家陣都好深了 :L

梨爺果然堅呀, 琴晚又見幾廿包野, 都唔明點會用咁多.........

填高48平方米(520平方呎)地台4 cm(照你描述應該唔止添!),連損耗要成2.5立方米混凝土,仲有牆身呢?冇4立方米辦不到,你影那張相,得一半料咁上下啦!

例如煤氣喉? 我到而家都唔見煤氣喉, 我估佢應該埋得好入, o係鋼筋中間吧??

煤氣喉應該係走外牆,鑽窿入錶,又走外牆,鑽窿入爐,都有可能藏牆內,視結構牆或間格牆而定...

原來呢 d 就係雞仔網, 因為我叫大判重做企缸用黑膠做防水, 佢話黑膠耐左會離殼,
又黐唔實瓦仔, 加雞仔網都只會好少少.

梨爺覺得企缸防水應該點做先為之正?? thanks

一般水泥係不防水的,大廈的外牆水泥咪防水囉,有添加劑,判頭應加乜野,你google下防水混凝土就明,企缸本身都唔漏水,牆身瓦仔砌得好,一般都有排用。

我見隔離裝修 forum, 有兩個 case 係去水位就咁上塊鐵片,
去水渠又無隔氣, 入伙後一大陣屎渠味, 我先擔心乍,
不過我見自己企缸去水渠本身做左隔氣, 應該 ok 吧?

去水位隔氣,其實係用自己流出的污水,水平面高過出水口,隔絕戶外空氣和阻止外間污水倒流,但係大去水渠如有強勁水流流過,虹汲作用都會抽乾你個隔氣位的水,不過有隔氣大部份時間好過冇,問題係星盤的隔氣一扭就可清理,但企缸去水冇呢個濾隔,如去水位積了毛髮,去水會好慢,買定個靚廁所泵,必要時要用哥士的。

明白, 希望 ok 啦, 而家已經太遲了  

最色危險係咪到鋪地板時, 釘四分夾板落地台, 怕師傅釘爆喉?

家陣造翻裝工程,10個10個暗喉走地台,因為易造,我講下幾個風險:

1. 地台其實好薄,只得4吋至6吋,鑿成2吋坑,石矢地板就冇足夠強度,填番水泥係還原唔到設計強度的,但唔使過慮,好似未聽過地台下䧟的新聞,不過樓下又鑿天花的話,呵呵:L

2. 線喉藏地台有積水風險,雖然好多新樓都係行地台,但預藏同後裝的佈局不同,而多數只是樓底燈的線喉行地台,其餘掣位同蘇位係行牆身的;

3. 大判會話俾細判知,線路如何走,唔會釘爆條PVC喉,但係日後有野要郁到地台就.....

以上幾點,你不能改變,就算事前知道,暗喉行牆身好Q貴的,而且風力牆未必可藏喉...

4. 呢點重要,簡單講,你幾個蘇底看似獨立,其實係一個大拖板!

看你影出來的喉管走位,應該不是持牌電工佈線的,持牌電工唔會左飛右飛走最短路線,而係會跟水平或垂直或平行於某沿線,而且,我極有理由懷疑3個新造插蘇係用同一條掣箱fuse,因為那條由掣箱飛去第一個蘇位的喉管的內徑,不可能穿到3條13A火線和3條13A地線另加1條水線(水線可幾個插蘇共用而且不受接駁限制但火線地線應每個蘇底獨立拉線且不能接駁),而係只能穿到3條單芯線,單芯線能否應付39A還存疑,40A單芯線連包膠好粗的,從照片看,喉管係未穿線的,3條線要過PVC喉幾個曲位,吹滑石粉都好難穿,換句話講,可能只係用幾條較幼只頂到20A的電線,再從這個蘇底再簪線去另外兩個插蘇,那麼,條總線在3個蘇位未接近最高負荷時已過熱,另一層,掣箱單一條fuse應該唔會高過30A,不能應付3個蘇底的最高總負荷(39A),而且,簪線違反了火線和地線不能接駁的基本守則,總之,我認為佈線不合格,不過,家陣一般家居電錶轉名就得,冇人會理線路的。:L

但你都不需過份憂慮,家陣翻裝修,全行都係咁做,快起貨嘛,大多數業主又唔多識電氣,行牆身暗喉開個價俾你實做唔成整單工程,為暗而暗就算了;又好似冇乜聽過超負荷火燭(因為仲有個水氣掣頂住),小心D用就係了,千祈唔好兩房一廳同時插2000W暖爐,一般小電器係冇所謂的。入伙後你啪下掣箱某一條fuse,如3個插蘇同時冇電,再看看那條fuse的amp數,就知我這段話有沒有錯了。

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

補番張寒舍的大掣箱相片,除了一個20A跳掣外(供電俾4000W熱水爐或2匹冷氣),其餘都係15A(獨立蘇底用)或10A(獨立電燈用)的,你應該明我講乜了。

評分

參與人數 1威望 +1 收起 理由
EASYHOME + 1 有內涵

查看全部評分

回復 支持 反對

2萬

資深會員

小寶寶食蛋糕

回覆 #44 梨 的帖子

灰士無label,唔合格
回復 支持 反對

3萬

11萬

版務管理

超 齡 鏡 僮

QQ

回覆 #45 湯米 的帖子

係,我屋企都翻裝過,FUSE無供電電器或插座之位置描述,都不合格,但跳得幾次FUSE就認到。:L

我唔係想掃樓主興,家陣D裝修佬,真係亂來。:faint

p.s. 根據電工指引,固定電器和廚房電器,需獨立電路,插座則可用放射或環形電路;另,我睇唔到暗喉從地台下穿越幾個門口位鋪設會不危險,只係快起貨,雖然冇明文規定暗喉不能走地台。
回復 支持 反對

1萬

3萬

資深會員

只知kuso的小平民

裝修進度 (7) - 泥水工程 II

幾日無 update, 係因為要等防水膜乾透先可以派磚, 今日上去有野睇啦

1, 油漆師傅都進場鏟油了

鏟油工具, 都好環保下

2, 書房暫時成為界磚工場

以為 d 磚就咁用紙皮包裝, 原來四角有軟膠保護的

3, 仲以為成個工程都唔會有意大利磚, 點知出面其貌不揚o既走廊地磚, 竟然係意大利造, 我覺得好多大陸磚比佢靚o羅......

4, 砌梗企缸牆同裝飾線

虎大人介紹o既掃口粉, 呢包係俾浴室用

5, 出事位... 地台嚴重不平, 而家要加高成 2cm 掃平地台, 之後再鋪四分夾板同木地板後, 樓底無左 5cm.......
而且好多燈都要揀過啦, 吊燈可避則免了

懞懞查查渡歲月
戇戇居居過一年
回復 支持 反對

1萬

3萬

資深會員

只知kuso的小平民

原帖由 於 2010-10-17 04:55 發表
逐項答你:

去水位隔氣,其實係用自己流出的污水,水平面高過出水口,隔絕戶外空氣和阻止外間污水倒流,但係大去水渠如有強勁水流流過,虹汲作用都會抽乾你個隔氣位的水,不過有隔氣大部份時間好過冇,問題係星盤的隔氣一扭就可清理,但企缸去水冇呢個濾隔,如去水位積了毛髮,去水會好慢,買定個靚廁所泵,必要時要用哥士的。

家陣造翻裝工程,10個10個暗喉走地台,因為易造,我講下幾個風險:

1. 地台其實好薄,只得4吋至6吋,鑿成2吋坑,石矢地板就冇足夠強度,填番水泥係還原唔到設計強度的,但唔使過慮,好似未聽過地台下䧟的新聞,不過樓下又鑿天花的話,呵呵

2. 線喉藏地台有積水風險,雖然好多新樓都係行地台,但預藏同後裝的佈局不同,而多數只是樓底燈的線喉行地台,其餘掣位同蘇位係行牆身的;

3. 大判會話俾細判知,線路如何走,唔會釘爆條PVC喉,但係日後有野要郁到地台就.....

以上幾點,你不能改變,就算事前知道,暗喉行牆身好Q貴的,而且風力牆未必可藏喉...

4. 呢點重要,簡單講,你幾個蘇底看似獨立,其實係一個大拖板!

看你影出來的喉管走位,應該不是持牌電工佈線的,持牌電工唔會左飛右飛走最短路線,而係會跟水平或垂直或平行於某沿線,而且,我極有理由懷疑3個新造插蘇係用同一條掣箱fuse,因為那條由掣箱飛去第一個蘇位的喉管的內徑,不可能穿到3條13A火線和3條13A地線另加1條水線(水線可幾個插蘇共用而且不受接駁限制但火線地線應每個蘇底獨立拉線且不能接駁),而係只能穿到3條單芯線,單芯線能否應付39A還存疑,40A單芯線連包膠好粗的,從照片看,喉管係未穿線的,3條線要過PVC喉幾個曲位,吹滑石粉都好難穿,換句話講,可能只係用幾條較幼只頂到20A的電線,再從這個蘇底再簪線去另外兩個插蘇,那麼,條總線在3個蘇位未接近最高負荷時已過熱,另一層,掣箱單一條fuse應該唔會高過30A,不能應付3個蘇底的最高總負荷(39A),而且,簪線違反了火線和地線不能接駁的基本守則,總之,我認為佈線不合格,不過,家陣一般家居電錶轉名就得,冇人會理線路的。

但你都不需過份憂慮,家陣翻裝修,全行都係咁做,快起貨嘛,大多數業主又唔多識電氣,行牆身暗喉開個價俾你實做唔成整單工程,為暗而暗就算了;又好似冇乜聽過超負荷火燭(因為仲有個水氣掣頂住),小心D用就係了,千祈唔好兩房一廳同時插2000W暖爐,一般小電器係冇所謂的。入伙後你啪下掣箱某一條 fuse,如3個插蘇同時冇電,再看看那條fuse的amp數,就知我這段話有沒有錯了。

又罰梨爺打字 :L

1, 點先叫靚廁所泵啊? 我由細到大都只見過一條木棍加個橡膠泵, 乜仲有新奇勁野架

2, 聽你咁講, 我開始明白點解有個大判咁沙 pot 開我 18 萬啦, 一係佢呃我, 一係佢呢 d 野跟你講o既野做......
    原先我想買埋 draka 電線俾佢用, 不過電工師傅誓神劈願話 ok, 我又信佢, 原來佢可以唔係持牌電工

原帖由 湯米 於 2010-10-18 17:16 發表

灰士無label,唔合格

乜要 label 架? 新 fuse 電工師傅 d 手寫字, 寫左同無寫一樣, 都係睇唔到咁濟 :faint
懞懞查查渡歲月
戇戇居居過一年
回復 支持 反對

3萬

11萬

版務管理

超 齡 鏡 僮

QQ
原帖由 ladios_sopp 於 2010-10-18 09:59 PM 發表

又罰梨爺打字 :L

1, 點先叫靚廁所泵啊? 我由細到大都只見過一條木棍加個橡膠泵, 乜仲有新奇勁野架

2, 聽你咁講, 我開始明白點解有個大判咁沙 pot 開我 18 萬啦, 一係佢 ...

1. 你少行家居用品店,家陣D廁所泵好骨子,封實個去水位,係咁上螺經絲抽真空,卜一聲就得左,好似開紅酒咁。;)
你家族冇地中海呵?如有,仲有更堅的通渠器具。

2. 算啦,唔做都做左,小心咪插爆13A就係。
回復 支持 反對

2萬

資深會員

小寶寶食蛋糕

回覆 #48 ladios_sopp 的帖子

跟足例係要的,不過好多人都做唔足架啦,好少事姐,你叫佢幫你寫清楚囉,日後跳掣或者要整野唔駛試餐飽嘛。
回復 支持 反對

1萬

3萬

資深會員

只知kuso的小平民

忙到 pk, 夾埋上星期四~至今日一齊 update 吧

1, 浸磚, 希望呢個箱唔會係來自魚檔啦 :L

2, 上星期五晚見到o既企缸雛形

今晚 (星期一) 已經做梗掃口了

3, 星期五晚泥水師傅正在掃平平台

做好o既地台有噴上地台喉位置, 以免日後針木地板打穿地台喉

4, 星期五晚又入左一大堆沙呀泥呀石呀

重見到有菜膠, 油漆師傅應該快出場了吧

5, 廚櫃見光位o既紙皮石

6, 不知名長喉一條、一忽忽o既牆身同刺鼻o既氣味, 係咪做梗牆身底油?? 果 d 黃甘甘o既野係咪菜膠溝出黎o既野呀?
懞懞查查渡歲月
戇戇居居過一年
回復 支持 反對

3萬

11萬

版務管理

超 齡 鏡 僮

QQ
還有一點未說,以我所知,照計鑿地台要向法團申請的,只限適當深度和短距離,由頭到尾十字界豆腐真係未見過,公屋更絕不批鑿地台,換地板只能鏟去面層批蕩,藏喉則要填高地台,填高有個好處,走廊水浸唔關你事,我見你條走廊鑿成2吋幾深,真係一額汗!不過唔使過慮,樓板有橫樑頂住的。

影個總掣箱睇睇,看看放射電路用幾多安培?如用15A,獨立插蘇只能頂5A,全部係13A的電路是要30~32A的。
回復 支持 反對

1萬

3萬

資深會員

只知kuso的小平民

裝修進度 (9) - 泥水工程 IV                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                1, 浴室掃口粉明明買左隻比磚深色o既, 點解而家睇落咁淺色架 :cry

2, 出事位, 我話門要級咀之嘛, 做咩企缸邊都做埋級咀啊, 都唔襯

3, 廚房地磚鋪好了, 白底帶綠色石紋, 果幾十尺地磚, 價錢同成個廚房牆磚有得比...

廚房地磚面有保護紙咁得意o既?

4, 門級咀, 係啡紅色麻石 "皇室啡"

窗台石係人造石 "歐羅米黃"

唔怪得知大判要我攞 sample 啦, 原來係返深圳買

5, 電工師傅, 你寫...........咩啊 :L
懞懞查查渡歲月
戇戇居居過一年
回復 支持 反對

1萬

3萬

資深會員

只知kuso的小平民

原帖由 於 2010-10-18 23:43 發表
還有一點未說,以我所知,照計鑿地台要向法團申請的,只限適當深度和短距離,由頭到尾十字界豆腐真係未見過,公屋更絕不批鑿地台,換地板只能鏟去面層批蕩,藏喉則要填高地台,填高有個好處,走廊水浸唔關你事, ...

睇落好似係 32A, 好彩 :L
懞懞查查渡歲月
戇戇居居過一年
回復 支持 反對

2萬

資深會員

小寶寶食蛋糕

原帖由 ladios_sopp 於 2010-10-19 11:01 PM 發表
5, 電工師傅, 你寫...........咩啊

我全部都識睇喎
回復 支持 反對

3萬

11萬

版務管理

超 齡 鏡 僮

QQ
原帖由 ladios_sopp 於 2010-10-19 11:02 PM 發表

睇落好似係 32A, 好彩 :L

咁就忘記佢算了,反正廿年內你都唔會郁佢,突然改變主意生對孖玩下另計。:smile1
回復 支持 反對

資深會員

唔怪知得好似係果頭見過你幾次

我都住緊呢個size,版主你係上/中/下 ??
個廚房超唔好用
6XX個隻係廳出面個種好用好多
回復 支持 反對

新手入門

首先: 恭喜恭喜~~~~

N年無入來, 如果唔係朋友 send 條 link 比我, 都唔知有咁精彩 post....

我都買樓不久, 有小小意見....
1, 樓齡近 30年, 做左大維修未? 通常大型屋苑會在約25-30年做大維修, 如果未做, 要計一計數($$)...
2, 唔好以為個報價好準, ($$$)
3, 有無 plan 幾時入伙, ???
4, 保險...樓齡較大的 唔係間間都做.....

my case: 我用左唔少$$$裝修, 以實用為主, 完全無花巧.....
但個廁所唔得, 宜家想重新整過廁所, 但.....煩.....
回復 支持 反對

1萬

3萬

資深會員

只知kuso的小平民

呢隻係燒賣皇介紹o既窗台防水膜, 中小企師兄都話呢隻 ok

> 上海街近太子一帶有好幾間鋪賣, 當時我買呢桶20升要9百幾百~
> 如果買5升裝都要近400百~ 但怕唔夠用~
> 我抹晒窗邊都係用O左3份1左右~ 你自己計計~

> 重到百佳~因為佢密度濃過水~ 你自己估O下幾重~
> 我一買就出門口截的士~ 車到入屋苑大廈樓下再碌間屋~
> 已經底褲俾汗弄濕埋呀~
懞懞查查渡歲月
戇戇居居過一年
回復 支持 反對

資深會員

其他東西,不懂評論!
抽油煙機你一定買"富是王"這類,市面所有抽油煙機都是一兩年貨仔!
我的"富是王"已過十年了

評分

參與人數 1威望 +1 收起 理由
robotmac + 1 識貨!

查看全部評分

回復 支持 反對