DCHome.net 數碼天地論壇

樓主: Samuel.K

草食男草蘆裝修日記

1萬

3萬

資深會員

只知kuso的小平民

原帖由 cktong806 於 2010-10-21 10:22 發表
其他東西,不懂評論!
抽油煙機你一定買"富是王"這類,市面所有抽油煙機都是一兩年貨仔!
我的"富是王"已過十年了

我都知 "褲是黃" 好, 抽力勁又靜, 開著左都好似無開咁靜,
但係價錢.............. :L
懞懞查查渡歲月
戇戇居居過一年
回復 支持 反對

資深會員

原帖由 ladios_sopp 於 2010-10-11 03:14 PM 發表
今日買左幾樣野 : 座廁, 洗手盤, 浴室龍頭
又因為洗手盤只此一家o既關係,
去左虎紋大人介紹o既灣仔某店自行放血

1, 座廁
選擇過程峰迴路轉, 由 r 牌轉成滔滔, 過程如下

a) 868 - 一體式、直沖式, 外型 ...虎兄介紹o既鋪頭果然好野! 一來本身住港島, 呢間鋪o係灣仔已經非常好, 二來店員專業而友善, 會主動俾好多意見, 亦唔會一味 hard sell 貴野, 貴平都一樣落力介紹; 最重要係主動減價, 最後大數又主動再減, 我好推薦港島朋友去呢間鋪頭睇睇.  

心苗兄,

我都係裝修緊(上康),可唔可以PM我問鋪名同埋邊個 sales?

Many thanks ! :kiss:

p.s.
我本來打算廚房用 corian,睇完你講,今日同判頭講轉用石英石。
回復 支持 反對

1萬

3萬

資深會員

只知kuso的小平民

原帖由 kenkong 於 2010-10-23 20:32 發表

心苗兄,

我都係裝修緊(上康),可唔可以PM我問鋪名同埋邊個 sales?

Many thanks ! :kiss:

p.s.
我本來打算廚房用 corian,睇完你講,今日同判頭講轉用石英石。

已 pm

估唔到 toto 毒殺到黎呢度, 我係另一個地盤介紹左超過 50 人去買,
個 sales 真係賺到笑

無縫石係靚, 線條、收口無其他物料可媲美, 不過好多假野, 而且食色、索油、軟身、怕熱o既缺點,
令佢唔係理想檯面石, 你買廚櫃做裝飾就另計!
懞懞查查渡歲月
戇戇居居過一年
回復 支持 反對

資深會員

原帖由 ladios_sopp 於 2010-10-23 11:23 PM 發表

已 pm

估唔到 toto 毒殺到黎呢度, 我係另一個地盤介紹左超過 50 人去買,
個 sales 真係賺到笑

無縫石係靚, 線條、收口無其他物料可媲美, 不過好多假野, 而且食色、索油、軟身、怕熱o既 ...

唔該晒!
聽你講你個馬桶用橫排,唔知點解大家都係康X(上康同康山應該係同一個建築商,只有中康係熊谷組),我果兩個馬桶都係地排?
回復 支持 反對

1萬

3萬

資深會員

只知kuso的小平民

原帖由 kenkong 於 2010-10-24 08:56 發表

唔該晒!
聽你講你個馬桶用橫排,唔知點解大家都係康X(上康同康山應該係同一個建築商,只有中康係熊谷組),我果兩個馬桶都係地排?

e!? 中康係熊谷組架, 乜唔係一樣由恆隆起o既咩??

康山只有採用康怡其中三種積, 但無用到套廁果一款, 唔知有無關係,
但突然用地去水真係奇怪, 不過都唔錯啦, 地去水好多都係旋風式沖廁,
正呀
懞懞查查渡歲月
戇戇居居過一年
回復 支持 反對

資深會員

原帖由 ladios_sopp 於 2010-10-24 09:56 PM 發表

e!? 中康係熊谷組架, 乜唔係一樣由恆隆起o既咩??

康山只有採用康怡其中三種積, 但無用到套廁果一款, 唔知有無關係,
但突然用地去水真係奇怪, 不過都唔錯啦, 地去水好多都係旋風式沖廁,
正呀

我都係個地產經紀講我先知中康係熊谷組起。收樓時又跟個業主代理人(業主個妹)上佢中康既屋企參觀佢既裝修時,見真係走廊都靚好多。

我個單位係1樓,可能2樓及之上不是用地排也未可知。
回復 支持 反對

1萬

3萬

資深會員

只知kuso的小平民

原帖由 kenkong 於 2010-10-24 23:02 發表

我都係個地產經紀講我先知中康係熊谷組起。收樓時又跟個業主代理人(業主個妹)上佢中康既屋企參觀佢既裝修時,見真係走廊都靚好多。

我個單位係1樓,可能2樓及之上不是用地排也未可知。

今日巡視業務報專登行過天井睇, 我呢邊一樓都係用橫排/高咀的
照計應該成楝樓、甚至成期都係一樣, 買料、起樓統一d, 麻煩都少 d 吧?
懞懞查查渡歲月
戇戇居居過一年
回復 支持 反對

資深會員

原帖由 ladios_sopp 於 2010-10-25 08:49 PM 發表

今日巡視業務報專登行過天井睇, 我呢邊一樓都係用橫排/高咀的
照計應該成楝樓、甚至成期都係一樣, 買料、起樓統一d, 麻煩都少 d 吧?

居屋都係高咀的,係個建築設計問題,
好多年前我地研究過,印像中係外牆條橫樑跟上層地台,
而唔係貼天花落下層,據聞同慳成本有關,
詳細我要問返細佬先識答你。
回復 支持 反對

1萬

3萬

資深會員

只知kuso的小平民

原帖由 robotmac 於 2010-10-26 02:33 發表

居屋都係高咀的,係個建築設計問題,
好多年前我地研究過,印像中係外牆條橫樑跟上層地台,
而唔係貼天花落下層,據聞同慳成本有關,
詳細我要問返細佬先識答你。

但我家浴室有好大條橫樑

懞懞查查渡歲月
戇戇居居過一年
回復 支持 反對

高級用戶

勁好心機~
回復 支持 反對

1萬

3萬

資深會員

只知kuso的小平民

裝修進度 (10) - 木工工程 I

終於有 update 可以影下, 繼續按圖睇大相

1, 油漆工程應該差唔多了, 全屋係象牙白牆身, 白色天花

2, 日夜等待o既木地板出場了 (圖中可見新安裝鋁窗)

1 pack 成 24kg

3, 木工師傅開始鋪四分夾板

點解防潮布同夾板都鋪到留隙o既?

4, 師傅, 你好似睇漏兩個掣位, 你唔會打穿喉卦
我都係留相俾你參考啦 sweat.gif

5, 門框線、木板保護板進場

懞懞查查渡歲月
戇戇居居過一年
回復 支持 反對

1萬

3萬

資深會員

只知kuso的小平民

裝修進度 (11) - 木工工程 II

繼續按圖睇大相

1, 多得燒賣大皇介紹, 20L 窗台防水膜入手, 價錢八舊有找. 當日一條傻佬無手拉車就走去買, 托到扒街呀~~~

新鮮? 新鮮~~!!

2, 一堆 JK 店貨物, 入面仲有一件神秘禮物

3, 講返木地板工程先 (妖! 係你自己 OT 之嘛), 因為地台高左, 舊大門慘被截開幾寸

實木門內籠原來係咁O既~~~ (鄉下仔! 嘿)

4, 木地板鋪好啦!!

近睇木紋有 D 似虎紋, 嘿嘿

5, 錢呀~~~~ 每尺每寸木都係錢錢錢呀 :cry

6, 師傅話呢 D 事後會睇唔到 WOR, 哦...

7, 廚櫃廁櫃送到

周圍貼線路圖, 唔好鑽到喉呀

8, 同場加映紅色絲絨 sofa 布襯木地板效果
懞懞查查渡歲月
戇戇居居過一年
回復 支持 反對

高級用戶

恭喜就黎有新屋住.

我屋企最近因為漏水問題都要重新搞水喉, 就係因為上手舖係地下, 加上樓齡有超過20年, 而家郁一郁又大工程, 我上星期6岩岩整完, 問過管理處可以走外牆出面, 就索性唔起地板, 由水表到廚房(因為廚房近大門口果邊牆), 係地下鑽窿再駁出街, 再由外牆入番洗手間, 因為諗住下年阿妹結左婚先大執, 同埋咁樣唔怕第二時水喉老化漏水又要起地板, 走出街唔駛起地板都維修到(搭個棚就得)

不過唔係間間管理處都俾住客整條水喉出街, 要問清楚先好做
努力學習中
回復 支持 反對

資深會員

心苗兄入左伙未?
我個裝修師傅已經遲左半個月,依家只希望佢12月15日交到樓!:(
回復 支持 反對

1萬

3萬

資深會員

只知kuso的小平民

清潔習作 (1) - 試用洗石水

以下報告係以未用過洗石水o既朋友而設, 如果已經用過o既版友, 請對無視此小習作好了, 見笑啦.

唔使問, 事前我當然先搵多餘無用o既磚試過先啦, 另外, 我揀軟木尖輔助, 係因為係軟硬度剛剛好, 夠硬刮污漬又宗未至於硬到刮花瓷磚.

1, 今日習作o既工具, 一支染著奇怪紅色洗石水, 以及軟木尖一把

2, 未清潔前, 磚面黐滿不明黑點, 單用軟木尖都刮唔走

以大約 1:1 稀釋洗石水, 倒上後黑點立即起泡, 用軟木尖一刮即走, 以下係過水後情況

3, 未清潔前, 磚面有一大點白英泥漬, 用軟木尖都只能清除部分白英泥漬, 但由於磚面凹凸不平, 仍然留有一個明確痕跡.

以大約 1:1 稀釋洗石水, 倒上後白英泥漬又立即起泡, 用軟木尖一刮即走, 以下係過水後情況

4, 未清潔前, 掃口有明顯灰黑色硬物, 又係軟木尖刮唔走o既頑固污垢

以大約 1:1 稀釋洗石水, 倒上污垢後呢次無起泡, 但仍然可以用軟木尖一刮即走, 以下係過水後情況

結論 : 暫時睇唔到呢支洗石水對浴室磚表面造成肉眼可察覺o既傷害, 不過今次係毒男第一次試用洗石水, 好似開得太濃了. 按樽上說明, 此洗石水應按污漬新舊、厚薄而以 1:1 至 1:10 稀釋, 塗於污漬處等幾分鐘, 先完全侵蝕污漬方便用家清理, 但今次測試好明顯係一抹上去就刮得走污漬, 證明新裝修後o既污漬, 唔使咁狼用 1:1 濃度清潔, 估計 1:5 到 1:10 就夠了, 下次到清潔廚房時再試試先.

另外, 我怕死 (我怕死  你可不可以暫時別要睡~~ 陪著我  讓我可以不靠安眠藥進睡) (呀, 對唔住, k歌癮發作......) (謎之聲: 黐線, 就算k歌癮發作都無理由唱女仔歌吧? 神經病!!!)....... 咳咳, 我怕整壞 d 磚同掃口, 今次測試都係小面積進行, 小到呢~~~~~~~ 我倒轉個樽蓋黎開稀洗石水, 可想而知每次我只係洗好少、好少地方, 有乜衫長褲短, 要洗要沖都快 d.

再補充一點, 清潔過程中, 未使用或已稀釋o既洗石水, 都無咩刺鼻味道, 但一倒落污漬味就會聞到杏仁味, 照計無咁好彩會係氰化物吧? 若果係的話我應該唔會仲打到測試報告俾大家睇了, 不過呢 d 氣體, 應該唔係普通手術口罩同 N95 可以過濾O既化學物 (呢 D 係過濾微粒/塵用, 對氣體咁細O既份子應該無符的), 所以大家使用時保持空氣流通吧.
懞懞查查渡歲月
戇戇居居過一年
回復 支持 反對

銀牌會員

我嚟緊呢三個月都要搞裝修d嘢喇∼
又新婚又新業主,
一次過有太多新事物,
真係死好多腦細胞。

泡完你呢幾篇文,
希望有啲指引。
回復 支持 反對

新手入門

Thx for your information!!  It is very useful
任放相,任出圖,無限制
[url=http://stores.ebay.com/Kidults-Toys-Store][/url]
回復 支持 反對

高級用戶

大開眼世。
睇過 post 後,第時租屋自住又唔想裝修o既話,唔係明線明喉都唔租。
回復 支持 反對

小黑屋

果然好專業。原來裝修設計都有那麼多學問。謝謝你了,裝修達人。
回復 支持 反對

初來乍到

圖則軟件

請問第一頁平面圖和立體圖用什麼軟件做
回復 支持 反對