MINOLTA HI -MATIC F (粒是乜電)

GOTB2012 發表於 2010-10-15 21:29:33 | 顯示全部樓層 |閱讀模式
係ebay..bid咗部 MINOLTA HI -MATIC F ..吾知用乜電..

請問係乜型號同係那處買...

望各大大回覆:)
kei_siuip 發表於 2010-10-15 21:32:50 | 顯示全部樓層
maxell lr44??
回復 支持 反對

GOTB2012  樓主| 發表於 2010-10-15 21:42:51 | 顯示全部樓層
尼粒吾得太細粒..
回復 支持 反對

kunyu 發表於 2010-10-15 21:54:04 | 顯示全部樓層
Minolta HI-MATIC F 用o既應該係 1.35V o既 PX640 電池,呢隻電池以經絕版,要用 adapter 套 LR44 電先得 ...
回復 支持 反對

GOTB2012  樓主| 發表於 2010-10-15 21:56:47 | 顯示全部樓層
adapter..在那處買..吾該知吾知
回復 支持 反對

kunyu 發表於 2010-10-15 22:05:30 | 顯示全部樓層

回覆 #5 GOTB2012 的帖子

尖咀相機維修有呢類 adapter 賣,去看看有否合適吧 ...
回復 支持 反對

GOTB2012  樓主| 發表於 2010-10-15 22:49:29 | 顯示全部樓層
原帖由 kunyu 於 2010-10-15 10:05 PM 發表
尖咀相機維修有呢類 adapter 賣,去看看有否合適吧 ...

吾該吾該:)
回復 支持 反對

voigtlander 發表於 2010-10-16 23:14:42 | 顯示全部樓層
若要降回原先的 1.35V 〔否則用 1.5V 測光一定唔準〕,要用有降壓的日製 HM-N Adapter 二粒,不過幾貴!  ;)   ;)   ;)

http://www.kanto-cs.co.jp/english/adapter/adapter_en.html
回復 支持 反對

GOTB2012  樓主| 發表於 2010-10-16 23:26:35 | 顯示全部樓層
吓..降乜呀:L 乜甘複雜
回復 支持 反對

voigtlander 發表於 2010-10-16 23:32:58 | 顯示全部樓層
原帖由 GOTB2012 於 2010-10-16 11:26 PM 發表
?..降乜呀:L 乜甘複雜

LR44 係 1.5V 呀師兄,二粒是 3V ,原本二粒 PX640 夾埋是 2.7V 〔1.35V x 2〕,要個測光錶郁就得〔冇壞的話〕,想準就難!你要淨郁定準丫?         

你買之前似乎完全冇做到功課吧。  ;)   ;)   ;)

回復 支持 反對

hkpony2 發表於 2010-10-17 15:48:49 | 顯示全部樓層

回覆 #1 GOTB2012 的帖子

MINOLTA HI -MATIC F所用的PX640水银電池,因污染環境,確實已停產,我已改用PC640A(1.5V)多年,唔覺得有也問題,不過這型号現時也很難買到
用LR44加adapter亦是好方法,雖然一共高了0.3V,對於其他機的測光可能有影响,但對這手動傻瓜機,愚見認為影响甚微,祇要將ASA稍作調整,就可作補償
如你不放心,可於拍攝時,將ASA制調高調低一級blacketing,各拍數張,出相時比對,以後作為参巧.

希望能幫到你

回復 支持 反對

GOTB2012  樓主| 發表於 2010-10-17 16:00:50 | 顯示全部樓層
謝謝以上兩位師兄...但我而家要點做
回復 支持 反對

kunyu 發表於 2010-10-17 16:02:13 | 顯示全部樓層
電壓高了,是否測光讀數亦會同時高o左呢個似乎又未必一定係線性發生,亦可能係每部機本身o既分別,我現時在兩部舊機上都係用 1.5V 的 625 電,但用測光錶對照又唔覺相機測光讀數高了許多(最多唔過 1/3 級),所以我都冇特別 set 高 ISO ,一般自己心裡有數就算了 ...
回復 支持 反對

voigtlander 發表於 2010-10-17 17:37:05 | 顯示全部樓層
原帖由 GOTB2012 於 2010-10-17 04:00 PM 發表
謝謝以上兩位師兄...但我而家要點做

其實這些舊機,最穩陣是用外置測光錶,但都要部機快門無笠油。   ;)   ;)   ;)

一些外國 forum 關於 1.35V Vs 1.5V 電池的參考討論:http://www.rangefinderforum.com/ ... d.php?threadid=3220

回復 支持 反對

GOTB2012  樓主| 發表於 2010-10-17 18:47:06 | 顯示全部樓層
我部機幾舊水返來..而家好似妺仔大過主人婆:smile1
回復 支持 反對

kunyu 發表於 2010-10-17 19:38:54 | 顯示全部樓層
玩舊式相機配置一隻測光錶係必須o既呢 ~
回復 支持 反對

ngclung 發表於 2010-10-18 09:06:05 | 顯示全部樓層

回覆 #16 kunyu 的帖子

都唔係jor.....我有部minox同konica c35, 較一較iso, 同dc對返, 都ok呀....
回復 支持 反對

JACO-TSE 發表於 2010-10-18 17:29:43 | 顯示全部樓層

回覆 #1 GOTB2012 的帖子

在鴨記有P625U水銀電池,外型同MR-9(PX640)一樣,但電壓1.5v,約10元/粒.可試試!
回復 支持 反對

kunyu 發表於 2010-10-18 17:47:39 | 顯示全部樓層
鴨記的 625 電應該係 3 蚊一粒,買一排 5 粒就十二蚊 ...
回復 支持 反對

voigtlander 發表於 2010-10-19 00:15:37 | 顯示全部樓層
原帖由 JACO-TSE 於 2010-10-18 05:29 PM 發表
在鴨記有P625U水銀電池,外型同MR-9(PX640)一樣,但電壓1.5v,約10元/粒.可試試!

鴨記有都唔係〝水銀〞電池。 ;)
回復 支持 反對