Konica Hexar AF 數問

qwfwq 發表於 2010-10-30 19:19:12 | 顯示全部樓層 |閱讀模式
最近我在二手市場買了這台黑機,拍攝了1筒正片RVP ,發覺色水很淡,不知是我的技術問題,還是沖曬商店問題,還是相機有問題。
現有以下問題數問,望有心者賜教!

由於買不到46mm ND8,我買了46mm轉至52mm的接駁環,和52mm的ND8 filter 。
這樣會唔會影響到測光+對焦準成度?
安裝ND 8 之後,是不是要將Iso減低3倍(例如由Iso 100 菲林較至Iso 12),然後再+3EV 減3級光?這樣才能做到減光的效果?

大白天影正片時,是不是將ISo較低,其色彩會較鮮豔?

因為我買二手機,不知會唔會壞了?有沒有方法可以check有無壞?

這相機以甚麼菲林的配搭能配合得天衣無縫?

請各高手賜教
Chak411 發表於 2010-10-30 20:21:52 | 顯示全部樓層
原帖由 qwfwq 於 2010-10-30 07:19 PM 發表
最近我在二手市場買了這台黑機,拍攝了1筒正片RVP ,發覺色水很淡,不知是我的技術問題,還是沖曬商店問題,還是相機有問題。
現有以下問題數問,望有心者賜教!

由於買不到46mm ND8,我買了46mm轉至52mm的接 ...

色水很淡? 有無相睇下?

"46mm轉至52mm的接駁環,和52mm的ND8 filter 。" <--無問題

"安裝ND 8 之後,是不是要將Iso減低3倍(例如由Iso 100 菲林較至Iso 12),然後再+3EV 減3級光?這樣才能做到減光的效果?" <--- 點解要咁做??? 就咁影就得

"大白天影正片時,是不是將ISo較低,其色彩會較鮮豔?" <-- under少少係會濃少少既...但咩叫正確曝光先?
回復 支持 反對

kunyu 發表於 2010-10-30 20:28:24 | 顯示全部樓層
ND filter 大轉細會否影響測光,呢點要睇部機是否 TTL 測光,如果係 TTL 就照測可以了,但 Hexar AF 應該唔係 TTL 測光,要留意 filter 大轉細後會否遮到測光窗,曝光補償要自行調整, ND8 減光量係 3 級(光圈或者快門),拍攝時 ISO 唔需要調低,應該調較光圈或者快門,拍攝 slide 想色彩鮮艷一點測光時注重高光位就可以了 ...
回復 支持 反對

forever_sam 發表於 2010-10-30 20:57:57 | 顯示全部樓層
[quote]原帖由 qwfwq 於 2010-10-30 19:19 發表

最近我在二手市場買了這台黑機,拍攝了1筒正片RVP ,發覺色水很淡,不知是我的技術問題,還是沖曬商店問題,還是相機有問題。----> 沖曬店?是否 E 沖 C ?

由於買不到46mm ND8,我買了46mm轉至52mm的接 ﹣﹣﹣﹣>這樣可能阻擋了對焦�測光電眼。

試下不加ND8,正常咁影一筒正片或負片試下,可能淡色係ND8影響的。
回復 支持 反對

Chak411 發表於 2010-10-30 21:08:54 | 顯示全部樓層
原帖由 Chak411 於 2010-10-30 08:21 PM 發表

色水很淡? 有無相睇下?

"46mm轉至52mm的接駁環,和52mm的ND8 filter 。"  

更正, hexar AF 唔係 TTL 既, 咁加左 ND8 要 -3ev 喇....
回復 支持 反對