yashica electro 35 gs 故障一問

cheeyum2008 發表於 2010-10-31 21:35:29 | 顯示全部樓層 |閱讀模式
小弟有2部 35 GS. 2部都同一個問題: 就係 slow 燈着左之後, 全部既快門速度會去曬B mode..夠光既情况下就正常....
有冇師兄有咁既情况...是電路問題? or 快門机件? 關唔關 "pad of death" 事?

請指教!! Many Thanks!!
kimkim007 發表於 2010-11-18 21:57:11 | 顯示全部樓層
本身快門係自動,感覺係B Mode...係因為佢Check到你吾夠光,要你按實,直到暴光完成,會自動關閉快門。
如果係未完成暴光就放手,快門會即時關閉。你可以試試,長按後會否自動關閉快門,如果無,就可能係有問題。試試啦。
回復 支持 反對

cheeyum2008  樓主| 發表於 2010-11-18 23:57:50 | 顯示全部樓層
己知道是"Pad of Death" 的問題.己換過D pad ..全部正常囇...:) Thanks!
回復 支持 反對

kamhon 發表於 2010-11-23 22:49:21 | 顯示全部樓層
原帖由 cheeyum2008 於 2010-11-18 11:57 PM 發表
己知道是"Pad of Death" 的問題.己換過D pad ..全部正常囇...:) Thanks!

ching,我都拆過下機,我部GSN都好似有D咁嘅問題,請問點換呢?謝謝
回復 支持 反對

cheeyum2008  樓主| 發表於 2010-11-24 14:18:19 | 顯示全部樓層

回覆 #4 kamhon 的帖子

以下只係小弟分享一點心得.

順序...折頂蓋,焊開閃燈線,底蓋,前机身皮,開4粒鏍絲...**留意計片器付近有2粒鏍絲要拆(因連住lens面版組件)..開後就可鬆開.(但要留意閃燈線線 和 測光燈線要慢慢放鬆) 因我冇再焊開其他線,所以要打直部机同拆D嘢顶住唔好比好郁...
最後用2mm厚硬膠(GS Series). (早期 electro 35 要3mm厚硬膠)..我用2mm厚透明膠水喉做材料.....換既位置可以去goolge search "Pad of Death" 睇圖....小弟一連換左4部都work番囇..

or

http://www.flickr.com/photos/csaveanu/3800705784/

回復 支持 反對

kamhon 發表於 2010-11-24 16:02:51 | 顯示全部樓層

回覆 #5 cheeyum2008 的帖子

Thank you ching,會試下拆開睇下整唔整得返。
回復 支持 反對

vintage 發表於 2010-12-11 11:39:06 | 顯示全部樓層
我都有幾部 electro 35, 呢個情形都整過, 原來有個咁名稱......, 舊機會膠硬花, 磨損....., 金屬都會磨損/螺絲鬆左移位......, 彈弓唔夠力, 潤滑油乾左....., 拆開佢研究下, 好多時都整得番, 幾好玩架.
回復 支持 反對