[難題] 最平既LEICA機

TCHK 發表於 2010-11-15 16:40:19 | 顯示全部樓層 |閱讀模式
朋友最近菲林癮大發...
佢唔知比邊個毒毒下鍾意左Summaron 35mm f/3.5
有無CHING可以導下佢....
介紹一套RF機 (可以無測光) 連 Summaron 35mm f/3.5

或者.....
NON-LEICA既RF機又可以用到Summaron 35mm f/3.5

最大原則... 平

謝謝
AhShun 發表於 2010-11-15 16:45:24 | 顯示全部樓層
Bessa-R
L39 Mount, 35mm viewfinder, cheap 2nd hand price.
回復 支持 反對

TCHK  樓主| 發表於 2010-11-15 16:54:23 | 顯示全部樓層
原帖由 AhShun 於 2010-11-15 16:45 發表
Bessa-R
L39 Mount, 35mm viewfinder, cheap 2nd hand price.

福仔R... 毒性一流, 個樣仲要咁正
今次, 朋友一定唔駛諗
回復 支持 反對

kunyu 發表於 2010-11-15 17:32:48 | 顯示全部樓層
呢支 Summaron 35/3.5 呢,L39 mount 的還是 M mount 的?
回復 支持 反對

TCHK  樓主| 發表於 2010-11-15 17:46:06 | 顯示全部樓層
原帖由 kunyu 於 2010-11-15 17:32 發表
呢支 Summaron 35/3.5 呢,L39 mount 的還是 M mount 的?

L39 MOUNT的....
其實有出過M MOUNT, 但好似L39既舊D好D
回復 支持 反對

JACO-TSE 發表於 2010-11-15 17:56:38 | 顯示全部樓層

回覆 #5 性情中人 的帖子

M39鏡可用於M機上,我推CANON 7.
回復 支持 反對

kunyu 發表於 2010-11-15 18:13:14 | 顯示全部樓層
Canon 7 都唔錯,雖然大部 d ,但佢有 35 線框可配合到 35 鏡頭用 ...
回復 支持 反對

TCHK  樓主| 發表於 2010-11-15 20:59:40 | 顯示全部樓層
原帖由 JACO-TSE 於 2010-11-15 17:56 發表
M39鏡可用於M機上,我推CANON 7.

但 CANON7 貴唔貴呀...
回復 支持 反對

kunyu 發表於 2010-11-15 21:34:26 | 顯示全部樓層
Canon 7 都貴o架,鋪頭賣可以去到幾千蚊,上網 bid 就睇你夠唔夠手長 ...
回復 支持 反對

TCHK  樓主| 發表於 2010-11-15 22:02:30 | 顯示全部樓層
原帖由 kunyu 於 2010-11-15 21:34 發表
Canon 7 都貴o架,鋪頭賣可以去到幾千蚊,上網 bid 就睇你夠唔夠手長 ...

M2... R2M 同價喎...
BTW. CANON 7 枝50/.95仲搵唔搵得返架
回復 支持 反對

kunyu 發表於 2010-11-15 22:14:04 | 顯示全部樓層
Leica M2 同福仔 R2M 同價? Canon 支 f0.95 間中 ebay 都見,其實呢支鏡除了光圈好大之外,成像質量唔係好突出,以前都唔係好多人願意用,係而家有數碼先炒返起上來 ...
回復 支持 反對

TCHK  樓主| 發表於 2010-11-15 22:18:32 | 顯示全部樓層
原帖由 kunyu 於 2010-11-15 22:14 發表
Leica M2 同福仔 R2M 同價? Canon 支 f0.95 間中 ebay 都見,其實呢支鏡除了光圈好大之外,成像質量唔係好突出,以前都唔係好多人願意用,係而家有數碼先炒返起上來 ...

意思係二手M2... 同全新R2M....

50/.95... 我都覺得會係麻麻地....
起碼見識過FD 50/.95... 真係話比人知... "我都出到架" 咁既意思
回復 支持 反對

ragegallery 發表於 2010-11-16 00:11:03 | 顯示全部樓層
IIIF + Summaron 35mm F3.5 應該5~6K搞掂
回復 支持 反對

newnew 發表於 2010-11-16 00:25:06 | 顯示全部樓層
L39 mount要平梗係fed 5啦,幾百蚊.;P
回復 支持 反對

akariykm 發表於 2010-11-16 01:47:46 | 顯示全部樓層
canon 7, ebay一般連運費1500樓下會買到
之前有位日本既賣家成日都有得賣
不過好耐冇睇佢啦, 唔知仲有冇(睇得多好易破產)
回復 支持 反對

TCHK  樓主| 發表於 2010-11-16 09:36:32 | 顯示全部樓層
唔該晒咁多位
而家都有唔少選擇啦...
FED 5
CANON 7
BESSA-R
LECIA M2
LECIA M3
唔該晒咁多位, 朋友今次有難喇 XD
回復 支持 反對

duncanwong 發表於 2010-11-16 15:12:33 | 顯示全部樓層
原帖由 newnew 於 2010-11-16 12:25 AM 發表
L39 mount要平梗係fed 5啦,幾百蚊.;P

for use L39 screw mount lens
cheapest should be USSR RF body

but FED 5 is not very user friendly
comparatively Zork 4K, much better, and smooth operation (in my view the smoothest operation RF in USSR) but no built in light meter

another modern choice is Bessa L
http://www.eyescoffee.com/collectcamera/voigtlanderbessal
with light meter, but no built in viewfinder
need to guess focus and guess framing
but no joking, make people use Bessa L to guess shooting (ok for 35mm lens)
a great fun !
1000 HKD or below

回復 支持 反對

duncanwong 發表於 2010-11-16 16:06:31 | 顯示全部樓層
For leica 35mm/3.5 lens of summaron
there are different versions, what version u are looking at ?

mine if the older version, very compact size and classic lens barrel
http://www.eyescoffee.com/collectcamera/leicam6ttllhsa/index.php
scroll to the end, the second photo from bottom

I have another one is Elmar 35mm F3.5
even more compact, like pancake
回復 支持 反對

kunyu 發表於 2010-11-16 17:21:15 | 顯示全部樓層
原帖由 rage 於 2010-11-16 12:11 AM 發表
IIIF + Summaron 35mm F3.5 應該5~6K搞掂

Leica IIIf + Summaron 35/3.5 5~6k 得唔得呀, 7k 咁上下機會就大 d ,仲有係 IIIf 係冇 35 view o既,唔好話配返 Leica ,配隻日本 35 veiwfinder 都要成千 ...
回復 支持 反對

AhShun 發表於 2010-11-17 10:36:14 | 顯示全部樓層
原帖由 kunyu 於 2010-11-16 05:21 PM 發表

Leica IIIf + Summaron 35/3.5 5~6k 得唔得呀, 7k 咁上下機會就大 d ,仲有係 IIIf 係冇 35 view o既,唔好話配返 Leica ,配隻日本 35 veiwfinder 都要成千 ...

所以為弟提Bessa唔提IIIf,雖然IIIf個樣同做工都好正。
Summaron L39 二千幾有交易,M-mount會貴d,亦大支d。
為弟個支L39既畫質比不上35/2.8 Summaron,不過用來拍黑白多,反差較低,Tonal range好闊。
回復 支持 反對