[相機運用] D3100紅外線改機

聽眾

1萬

資深會員

使用相機品牌
Canon
Sony
先向各位拜個年先,恭祝大家心想事成,想買既相機鏡頭都得心應手,唔會話成日無貨!

入番正題,近排想搵下其他攝影題材,買部二手DSLR改紅外線係考慮之一,D40、D3000、D60......(只諗NIKON機,因為自己鏡頭較齊,可以玩多D野)搵下搵下好似加多少少入D3100仲好,可以拍埋片,不過SEARCH過D POST,好多時影完都要後制,好似改IR全彩影人都要PS膚色,咁拍片後制太麻煩就唔考慮,慳番個千零蚊了。

請問各位師兄,入D3100改機係咪明智呢?是否合適用黎拍片呢?(指的是會唔會要後制太多,甚至後制唔到呢?)拍片只屬玩野,無話拍乜題材,有就最好,無亦無妨,多謝師兄們賜教。:)
Canon 5DMKIII SB-800 430EXII 16-35IS 24-70II 70-200ISII 24/2.8IS S35/1.4 40/2.8 85LII T90VC
Sony A6000 NEX 5N 16-50 20/2.8 Zeiss 2.8/12 1.8/32 58/2紅T
Sony Cyber-shot DSC-RX1 DSC-RX100 III

聽眾

資深會員

已有 1 人評分DCHcredit 收起 理由
傑他他老伯 + 1 多謝師兄指點!

總評分: DCHcredit + 1   查看全部評分

聽眾

資深會員

改全彩影人,不用後製也有良好的色彩還原效果
http://www.dchome.net/viewthread.php?tid=816977&highlight=

只要加裝UV-IR CUT FILTER,就可以影返正常相
http://www.dchome.net/viewthread.php?tid=984726&highlight=
傑他他老伯 + 1 多謝師兄指點!

聽眾

資深會員

原帖由 傑他他老伯 於 2011-2-3 04:13 PM 發表
先向各位拜個年先,恭祝大家心想事成,想買既相機鏡頭都得心應手,唔會話成日無貨!

入番正題,近排想搵下其他攝影題材,買部二手DSLR改紅外線係考慮之一,D40、D3000、D60......(只諗NIKON機,因為 ...

不是要做生意

若要所謂藍天白葉,暫時非 PS 不可。

所謂改全彩影人,小弟建議閣下不改倒好;因全無一般 IR 的感覺(白葉),

除非閣下就是喜歡全彩的...怪怪色彩,就是喜歡無一般 IR 的感覺,

否則,冇必要改:)

若單談影人膚色,更無需改機:)
傑他他老伯 + 1 再次多謝師兄指點!

聽眾

1萬

資深會員

使用相機品牌
Canon
Sony
估唔到沉左咁耐既POST都有D有心師兄攞番出黎教路,真係多謝曬,小弟會再考慮好唔好改,同應該要點改了!:)
Canon 5DMKIII SB-800 430EXII 16-35IS 24-70II 70-200ISII 24/2.8IS S35/1.4 40/2.8 85LII T90VC
Sony A6000 NEX 5N 16-50 20/2.8 Zeiss 2.8/12 1.8/32 58/2紅T
Sony Cyber-shot DSC-RX1 DSC-RX100 III

聽眾

資深會員

有一點想提一提,就係用全彩影人,除了有良好的膚色還原效果外,仲會有美肌功效,不用執相,面上的瑕疵會比肉眼看到的少很多

聽眾

1萬

資深會員

ir 590 隻 filter 既色彩唔錯喎....!!
D3s D800
N14-24/2.8G, N24-70/2.8G! N35/2D, S70-200/2.8, T28-300
N105/1.8, N105/2.5, P135/2.5
PC 28/3.5, Lensbaby
Hasselblad 500cm, 80/2.8, 150/3.5
Mamiya RZ67 Pro IID, 110/2.8

共勉之: "人生本是美, 不論化妝, 不論服飾, 不論年紀, 不論樣貌,
每一刻都有最美既時候, 若能把它留下更是美, 更是每一個攝影人既責任..!"

聽眾

高級用戶

原帖由 Jeff 於 2011-2-10 12:23 發表
有一點想提一提,就係用全彩影人,除了有良好的膚色還原效果外,仲會有美肌功效,不用執相,面上的瑕疵會比肉眼看到的少很多

絕對同意IR有美白效果…
不過全彩影人像就未試過,睇完都覺得效果好好…心思思又想改多部…655同720執膚色真係要執餐死,而且影之前唔記得set好wb之後仲煩…唔…又要駛幾千…頭都痛…
人蠢,唔緊要,只要你唔出聲,就無人知你蠢,亦唔會有人笑你。但係互聯網就令啲蠢到死嘅人,日日向群眾自曝其短,呢啲就真係死蠢喇!

聽眾

資深會員

原帖由 gameriam 於 2011-2-11 12:49 PM 發表

絕對同意IR有美白效果…
不過全彩影人像就未試過,睇完都覺得效果好好…心思思又想改多部…655同720執膚色真係要執餐死,而且影之前唔記得set好wb之後仲煩…唔…又要駛幾千…頭都痛…

同女仔影相,D女仔實鍾意,因為影到佢皮膚靚一靚

聽眾

資深會員

藍天白葉,暫時非 PS 不可:)
gameriam + 1 正!!

聽眾

高級用戶

原帖由 Jeff 於 2011-2-15 03:38 發表

同女仔影相,D女仔實鍾意,因為影到佢皮膚靚一靚

影果個都喜歡啦…
我用655影,出黎本來預個好多黑印嘅model,幾乎係白滑的不過執膚色要搞囉…

部d80拎黎改左佢都好…
人蠢,唔緊要,只要你唔出聲,就無人知你蠢,亦唔會有人笑你。但係互聯網就令啲蠢到死嘅人,日日向群眾自曝其短,呢啲就真係死蠢喇!