DCHome.net 數碼天地論壇

查看: 37964|回復: 11

太太吾多支持影相

高級用戶

我倆嘅孩子剛十六個月大了。除了在求學時期,用菲林機學影相,之後係到孩子出世前買Nikon D5000,及後更換了D700。拍攝過程富有趣味及挑戰性,更具歷史任務,為孩子拍亠下紀錄。

太太愛看到孩子的靚相,但不喜歡拍攝過程,更不愛去那些「拍照熱點」。有好多次,都只有帶相機,但太太不喜歡而令我不能替孩子拍照。

這環境下,我是否要更換(down grade)器材?

請各路英雄賜教,謝謝!
Nikon D3s
Nikon AF 85 f/1.4 D
Nikon AF-S 20 1.8
Nikon  AF-S 50 1.8
Nikon AF-S 135 DC
Nikon AF-S 28-300
Nikon AF-S 70-200 4

新手入門

問題可能在於你未了解到太太不喜歡的真正原因!
D300s
AF 35 f/2D
AF-S DX 16-85 ED VR
E-500 ED 50mm f2.0 Macro)
回復 支持 反對

資深會員

太太唔係唔喜歡你影相,而係你關心部相機多過佢地,所以唔多"老泥"
我有時都會係咁,都比佢贈左幾句:L
回復 支持 反對

高級用戶

我都是一樣,但當她看到小朋友相片時都會很開心。留住珍貴一刻,也是攝影最大原因。;)
回復 支持 反對

資深會員

原帖由 fltltlee 於 2011-2-20 03:19 PM 發表
我倆嘅孩子剛十六個月大了。除了在求學時期,用菲林機學影相,之後係到孩子出世前買Nikon D5000,及後更換了D700。拍攝過程富有趣味及挑戰性,更具歷史任務,為孩子拍亠下紀錄。

太太愛看到孩子 ...

你不如留意下老婆係唔鍾意乜先啦...

會唔會係攞太多攝影器材, 搞到佢要攞小朋友野呀? 又或者你掛住影相而無同小朋友玩呀? 又或者你係咁叫小朋友影相, 搞到佢玩得唔開心呀?
Those who make peaceful revolution impossible will make violent revolution inevitable

殺人者,都沒有忘記;我們,憑什麼忘記?!
回復 支持 反對

面壁思過

了解吓先,再安排! 可能會呢!
回復 支持 反對

銀牌會員

唔玩器材

有冇為影而影?
有冇每次去街都係full gear打杖?  唔幫手攞野, 唔照顧BB?
影相過程有冇表現唔耐煩 / 命令家人擺pose, 望鏡頭?
影完有冇掛住自己睇相唔理佢地?
你太太是否怕熱點人多? 擔心BB及財物?
希望有助CHING解決煩惱

評分

參與人數 1威望 +1 收起 理由
Bigabu + 1 祌機妙算,中哂,上面位師兄要反思啦。 ...

查看全部評分

影好D相
回復 支持 反對

高級用戶

我諗你太太唔係唔支持你影相, 只係唔想你太迷影相, 而使太多錢落相機鏡頭度......老實講,睇c-hing你ge裝備, 及只玩左年幾影相, 你都好有potential再蹅深d.
回復 支持 反對

1萬

資深會員

試下和太太一起為子女寫BLOG, 一起把有趣事記錄低, 加入相片交代當時情況
我太太很樂意, 在需要是還會主動提我影相, 他在打BLOG時我又可以做下自己野;P
回復 支持 反對

新手入門

會唔會出到去...CHING太專注映相?

我老婆有時都會"提一提"我...唔好掛住映...
佢話..."你成日掛住影...會miss左好多同阿囡玩o既機會...
而且有時你發現映極都唔滿意...心情自然就唔好...阿囡會知道架"
諗真又真係喎...有時真係不自知...

另外...會唔會CHING副架生upgrade得太快?
講真...女人話唔介意...信一成都出事...囧rz
我初初D80上D700 ...太座都略有微言...
唯有努力做多D功課啦...宜家叫做有D貨交出黎...好D咁啦LOL
downgrade就視乎自己捨唔捨得啦...同埋係咪問題精結所在...

還是你太太係唔鐘意入鏡(被映)o既人?

炮到用時方恨短...
D700 w/ MB-D10, N24-70/2.8, 35/2, 50.4D, 738VR
回復 支持 反對

初來乍到

講真呢個問題真係幾值得探討,而且都幾有趣
我同樓主有類似經歷,但又找不出是乜野原因

其實根據我這2年既推測,原因可能很多
例如,佢對影單反的認知以及可能不想bb同自己太幸苦之故
係佢印象之中影相只要站立好展現笑容按下快門便可以了
如你想要好的構圖或者光線不足情況下(因不想用閃燈)要求配合,更是十分困難!
因為在佢既角度是很難理解為何要這樣做才能拍照,加上有些位置可能太曬太大風怕影響bb而不想配合

我認為問題是有多方面的
但最主要應該是對攝影的認識不多,同害怕影響bb
當然不喜歡你浪費太多金錢買器材也是原因之一
回復 支持 反對

初來乍到

女人總是很難理解的
雖然是很不喜歡,但當有好的靚相佢便會要求拿去快圖x曬出來用相薄存放好,或者放上fb同親戚朋友分享

我都同樣認為,身為爸爸就是要肩負把子女成長歷程紀錄下來的歷史任務。

我認為樓主冇需要down grade器材,花少少錢為子女成長留下美好回憶
絕對是值得同必要的!

回想自己當年,父母忙搵食,沒有留下幾張照片,想知道自己童年是怎樣過的,就只能靠自己僅有的模糊記憶去想象了。
回復 支持 反對